Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage

PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Zrušme konečne v slovenčine tvrdé Y !
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Ďalšia

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Slovenčina (AUM)
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Vodkeev
hosť fóra

PríspevokZaslané: piatok, 5. októbra 2007, 15:15    Téma: Odpovedať s citátom

citát:
Opravit toto by zas až tolik radikální krok nebyl.

Ak by sme to mali opraviť, museli by sme asi písať "tye ženy", "tý ľudia" a pod. Trochu mi to pripomína nemeckú reformu, kde sa ostré s písalo podľa etymologického princípu (ich musz) a potom zaviedli používanie ostrého s a ss na rozlíšenie dĺžky predchádzajúcej samohlásky. To, čo navrhujete, sa mi zdá byť zbytočný krok, stále by sme mali zbytočne dve písmená pre tú istú hlásku, i keď by sme zaviedli jasnejšie pravidlá.
Návrat hore
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Reputácia: 644.1
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: piatok, 5. októbra 2007, 16:19    Téma: Odpovedať s citátom

Vodkeev napísal(a):
zaviedli používanie ostrého s a ss na rozlíšenie dĺžky predchádzajúcej samohlásky.

Toto je inak jediná vec, ktorá sa bezproblémovo podarila pri nedávnej reforme nemeckého pravopisu. Dnes, po reforme, je už písanie ß a ss v nemčine plne pravidelné a predvídateľné, takže je to na rozdiel od minulosti v poriadku. A zároveň zostalo zachované špecificky nemecké písmeno ß, takže aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Úsmev (Pričom stojí za zmienku, že v švajčiarskej nemčine, aj tej najoficiálnejšej, vždy bolo písmeno ß ignorované a nahrádzané ss, pred reformou aj po reforme.)

Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

Na fóre od: 31. 8. 2007
Príspevkov: 22

Reputácia: 106.7

PríspevokZaslané: pondelok, 8. októbra 2007, 14:20    Téma: H - H' / Hˇ Odpovedať s citátom

Ked rusime "ypsilon", preco by sme nezrusili aj pismeno, lepsie povedane zhluk pismen c+h, ktore logicky nedavaju nikdy foneticky hlasku h', alebo hˇ.
Hlaska / pismeno "h" tam ma svoje opodstatnenie, ale preco by tam malo byt pismeno "c", co nema s touto hlaskou nic spolocne (zrejme je to asi neblahe "dedictsvo" po nemcine). Ja by som navrhoval tuto hlasku pisat bud ako h' alebo ako hˇ, co uz nejaky hlaskovy zmysel ma.

Je to nieco podobne, ako pri pismenach s - š, z - ž, c - č.
Tiez tam nepiseme sc, zc, cc, ale davame tam "makcen", pretoze tieto hlasky su si vzajomne "blizke" a podobne je to aj s pismenami "h" a h'/hˇ
ktore by sa mali vzajomne odlisovat len pridavnym znakom ako ' alebo ˇ.
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 5. 10. 2006
Príspevkov: 117

Reputácia: 477.7

PríspevokZaslané: pondelok, 8. októbra 2007, 17:41    Téma: Odpovedať s citátom

Chcel by som mať tvoje starosti, Ioan Zvolanie

Podľa mňa život je tak krátky, že nemáme čas dostatočne rýchlo riešiť ani to, čo v živote spôsobuje problémy, ako napríklad písmeno Y. A už vôbec nemáme čas riešiť veci, ktoré nespôsobujú žiadne problémy, ako napríklad písmeno CH.

Považoval by som za mrhanie času na taľafatky, za roztopašné a márnomyseľné zabíjanie nudy a krátenie si dlhej chvíle, akékoľvek snahy o zrušenie tradičného slovenského písmena CH. Toto písmeno nespôsobuje žiadne problémy, takže nechajme písmeno CH na pokoji.

Môžem iba zopakovať, čo som na túto tému už napísal predtým:

Ipsilon napísal(a):
Pri CH nie je čo riešiť. Neexistuje žiadny problém. Hláska CH sa vždy píše ako CH (pričom párová znelá spoluhláska/písmeno pri pravidelnom spodobovaní je H), takže žiadne nedorozumenie nehrozí.

Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: utorok, 9. októbra 2007, 12:56    Téma: CH Odpovedať s citátom

CH vobec nie je "tradicne slovenske pismeno" je to pozostatok vplyvu nemciny na staru slovencinu.
takze sme to v podstate "prebrali" od nemcov (rakusanov ?)
Návrat hore
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: utorok, 9. októbra 2007, 12:59    Téma: C + H = blbost. Odpovedať s citátom

citát:
Pri CH nie je čo riešiť. Neexistuje žiadny problém. Hláska CH sa vždy píše ako CH (pričom párová znelá spoluhláska/písmeno pri pravidelnom spodobovaní je H), takže žiadne nedorozumenie nehrozí.

- vyslov pismeno C a potom pismeno H a co ti vyjde.....
Podla mna to je taka "nelogicka" vec ako to "ypsilon".
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: utorok, 9. októbra 2007, 13:13    Téma: Odpovedať s citátom

Vyrábaš problémy tam, kde žiadne nie sú, Ioan.

Žiadny Slovák nevysloví najprv C a potom H, lebo vie, že C a H spolu vždy dávajú jedinú hlásku CH.

Absolútna strata času čo i len sa baviť o písmene CH. Je úplne v poriadku. (Tak to vnímam ja. Úsmev)

Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 11. októbra 2007, 10:29    Téma: Komplikovany, alebo jednoduchy jazyk ? Odpovedať s citátom

Nepovedal by som, ze je to "uplne v poriadku", tak isto ako aj makke L, ktore sa uz len zriedkakedy vyslovuje, podobne aj "siroke A.
Mozno to je len tvoj nazor, ze netreba s tym nic robit, mozno nazory ostatnych ludi by boli ine.
Moja zasada je - nenechavat v jazyku kontroverzne hlasky, pismena, slova. Zrusit vsetko, co sa prieci logike a nahradit to praktickymi a logickymi vecami, aby to davalo zmysel, bez ohladu na to, ci je to nase "dedictsvo", alebo ci je nieco uz zauzivane.

Jazyk je hlavne na bezproblemove, logicke a lahke DOROZUMIEVANIE SA MEDZI LUDMI. Kto chce nieco nieco "tvorit" v jazyku, nech si vytvori sam, nejaky sukromny, tazky, nelogicky, plny idomatickych zvratov, plny nepravidelnosti, spodobovania, alebo este lepsie nech slovencinu este viac skomplikuje. Taki ludia ale v modernom svete s tym "nepochodia", kedze v case komputerizacie sa vsetko zjednodusuje a s pravidelnuje.
Návrat hore
Slavo
hosť fóra

PríspevokZaslané: streda, 7. novembra 2007, 10:26    Téma: REFORMOVANÁ SLOVENČINA. Odpovedať s citátom

REFORMOVANÁ SLOVENČINA.

Okienka spisovného jazika v médiáh´, jazikové kurzi pre zamestnancov štátnej správi, samospravi, zlepšeňie používaňia spisovnej slovenčini u učiťelov či v učebňiciah´sú ňiektoré z opatreňí, ktoré dňes vláďe navrhňe ministerstvo kultúri na zlepšeňie úrovňe slovenčini.
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: streda, 7. novembra 2007, 19:09    Téma: Odpovedať s citátom

To je iniciatíva ako od nejakej komunistickej vlády, tak dúfam, že zlyhá. (Hovorím v širšom kontexte, čo o tejto iniciatíve ministerstva počuť v posledných dňoch.)

V slobodnej spoločnosti každý nech si rozpráva, ako sa mu zachce, pokiaľ obsah jeho vyjadrení neporušuje zákon. Trestne stíhať ešte aj formu toho, ako sa človek vyjadruje, by bol jazykový fašizmus – nič viac a nič menej. Už teraz vidím hordy „jazykovedných“ tupcov, ako hystericky vrieskajú, že slová ako kľud a nevadí nie sú po slovensky. Táto hystéria tupcov je dosť otravná už dnes, ale keby ešte začali aj trestne stíhať iných ľudí za spôsob ich vyjadrovania, bola by to pohroma a forma návratu k totalitnému režimu spred novembra 1989. Komu sa nepáči forma vyjadrovania iného človeka, nech sa s takým človekom nerozpráva, nech nepozerá takú televíziu a také filmy, nech nepočúva také rádio a nech nekupuje výrobky z takej „nespisovnej“ reklamy. Toto všetko má byť prenechané slobodnému rozhodnutiu každého jednotlivca, a nie aby štát po vzore komunistického režimu do všetkého pchal svoje paprče a dirigoval súkromné, osobné záľuby a preferencie občanov štátu.

(Do pekla, toto diskusné fórum malo haváriu a s ňou zmizol aj môj avatar o zrušení ypsilonu... Hnev Bude ho treba znova niekde nájsť.)

Slavo
hosť fóra

PríspevokZaslané: streda, 7. novembra 2007, 20:18    Téma: Jazikoví fašizmus. Odpovedať s citátom

Ipsilon máš prawdu, začína to biť jazikoví fašizmus a najviac sa na ňom priživia takí, čo seď ia v ruoznih´ jazikovedníh´ústavoh´, tipu Ústaw Ludovíta Štúra.
Návrat hore
Slavo
hosť fóra

PríspevokZaslané: streda, 7. novembra 2007, 20:43    Téma: Princípi zmeni písaňia v slovenskom jaziku. Odpovedať s citátom

Realita večínovej víslovnosťi obivaťelstva na Slovensku.
· zrušeňie tvrdého Y
· opetovné písaňie mekíh´ ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi
· zavedeňie W
· písaňie h’ namiesto ch
· zrušeňie ä (buďe sa písať len e), ô (buďe sa písať len uo) , ľ (buďe sa písať len l),
absolútne zrušeňie ĺ, ŕ,

* spodobovaňie buďe zah´ované
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: streda, 7. novembra 2007, 22:51    Téma: Re: Princípi zmeni písaňia v slovenskom jaziku. Odpovedať s citátom

Slavo napísal(a):
· písaňie h’ namiesto ch
· zrušeňie ä (buďe sa písať len e), ô (buďe sa písať len uo) , ľ (buďe sa písať len l),
absolútne zrušeňie ĺ, ŕ,

Slavo čiže Ioan, s dovolením, tieto tvoje návrhy považujem za totálny paškvil. Rovnali by sa vykastrovaniu slovenčiny. Som rozhodne proti všetkému vyššie odcitovanému.

Radšej nechať slovenčinu takú, aká je teraz, radšej zachovať tvrdé Y, než slovenčinu zmasakrovať a zglajchšaltovať v súlade s vyššie odcitovanými návrhmi.

Tyčka

Slavo napísal(a):
večínovej

Rehot Rehot Rehot

Slavo
hosť fóra

PríspevokZaslané: streda, 7. novembra 2007, 23:54    Téma: Kto sa tu hra na "diktatora" ? Odpovedať s citátom

Nerozumiem tvojmu vyrazu : zglajchšaltovať , zrejme to nebude ani slovensky vyraz. to co sa bude, alebo nebude pouzivat o tom nerozhodujes ani ty ani ja. Ty si pis ako ty chces a ja (a dalsi) budem(me) pisat ako my chceme. Nemusi predsa byt vsetko ako ty chces. Ty predsa nie si "ten, co rozhoduje" a ma pravo rozhodovat.
Vsetky tieto tvoje, moje a dalsich navrhy su len akymsi experimentovanim. Ako to vsetko bude vyzerat ukaze az buducnost.
Návrat hore
Slavo
hosť fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 8. novembra 2007, 0:02    Téma: Prirodzenost a nie diktatorstvo jazyka. Odpovedať s citátom

inac, ludi co som za svoj zivot zatial pocul hovorit slovensky a bolo ich dost, vyslovovali "večina" a nikdy nie "väčšina". Tak kto ma pravdu ? - tie miliony slovakov, alebo zopar desiatok slovakov, co vyslovuju "väčšina".
Anglictina ma jednu velmi velku vyhodu oproti slovencine v to v tom, ze ked aj nespisovne slovo zacne pouzivat vacsina naroda, tak sa stava automaticky "spisovnym", hoci o spisovnosti sa v ponati anglictiny neda hovorit, lebo tam dokonca predmet anglicky jazyk ani nie je na strednych skolach a nerobia sa z neho zaverecne skusky - co je velmi dobre.
To len taki niektor jazykovi "tutkovia" na Slovensku si mysia, ze "zjedli vsetku mudrost sveta" a parazituju na tom, co by malo pre cloveka prirodzene a to je jazyk.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Slovenčina (AUM) Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Ďalšia
Strana 15 z 19

Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy

SwiftBlue Theme created by BitByBit