Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage

PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Zrušme konečne v slovenčine tvrdé Y !
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19  Ďalšia

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Slovenčina (AUM)
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

Na fóre od: 31. 8. 2007
Príspevkov: 22

Reputácia: 106.7
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: piatok, 31. augusta 2007, 21:13    Téma: Ypsinony v slovach cudzieho povodu (originaloch). Odpovedať s citátom

Ahoj Alexander,

ako by si vyriesil pisanie y a i v cudzich slovach, kde neplati ziadne pravidlo. Mozno systemom slovinskeho, chorvatskeho, alebo srbskeho jazyka, kde ypsinon neexistuje a vsetky cudzie slova s ypsilonom sa pisu jednoducho len s i.
Avsak musim povedat, ze tieto ypsilony sa mnohokrat do originalnych slov dostali len cez anglictinu, nemcinu, alebo francuzstinu, kedze napr. v slovach latinskeho, ci greckeho originalu ypsinony neexistuju.
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Reputácia: 644.1

PríspevokZaslané: piatok, 31. augusta 2007, 21:39    Téma: Re: Ypsinony v slovach cudzieho povodu (originaloch). Odpovedať s citátom

Ioan napísal(a):
ako by si vyriesil pisanie y a i v cudzich slovach, kde neplati ziadne pravidlo. Mozno systemom slovinskeho, chorvatskeho, alebo srbskeho jazyka, kde ypsinon neexistuje a vsetky cudzie slova s ypsilonom sa pisu jednoducho len s i.

Áno, presne tak by som to vyriešil. Tvrdé Y v slovenčine jednoducho neexistuje, preto nie je dôvod ho písať, ani v cudzích slovách.

Inak, hoci rešpektujem tvoj odlišný pohľad, zo zásady nesúhlasím s radikálnymi názormi, ktoré si prezentoval na predošlej strane. Úsmev Som proti akýmkoľvek radikálnym zásahom do slovenskej abecedy.

Práve takýto zbytočný radikalizmus návrhov pravopisnej reformy, podľa mňa, zapríčiňuje, že nezmyselné písmeno Y sa dodnes nepodarilo v slovenčine zrušiť: pretože každý sa hneď zľakne, že príde kopec nových pravidiel a bude sa treba pravopis učiť od začiatku, aj keď už niekto dávno vychodil školu. Odpadnem

Ale o to vôbec nejde: ide jednoducho o zrušenie písania Y. Tam, kde sa písalo doteraz Y, bude sa odteraz písať I. Žiadna veľká veda a netreba sa učiť žiadne nové poučky.

Píš, ako počuješ je základná tendencia slovenského pravopisu, nie však (z dobrých dôvodov) pravidlo, z ktorého by boli neprípustné výnimky. Takže osobne nie som za dôsledné zavedenie pravidla Píš, ako počuješ v slovenskom pravopise – som len za to, aby sa v súlade so základnou tendenciou slovenského pravopisu, ktoru je Píš, ako počuješ, zrušilo písmeno Y, ktoré je ako jediné v dnešnej slovenskej abecede abnormálne, nezodpovedá mu a ani mu nikdy nemôže zodpovedať žiadna slovenská hláska, žiadny v slovenčine sa vyskytujúci „zvuk“. Cool

Som jednoducho za zrušenie Y, čo by bol iba návrat k Štúrovi a Bernolákovi a nevnímam to ako radikálny zásah. Ďalej som za zavedenie W, pretože takú hlásku naozaj v slovenčine máme, je veľmi frekventovaná, ale momentálne jej nie je priradené žiadne písmeno. (Ak prispievateľ s prezývkou Y tú hlásku v slovenčine nepočuje, za to už ja nemôžem. Sarkasta Keď vyslovíš slová najprv, krv, stavba atď. tak, ako sa majú vysloviť, vo všetkých zaznie W, to isté W, ako na začiatku správne vysloveného anglického slova window. Ak tvrdíš, že rozlišovanie písania koncoviek Ferov a Renátou je jasné ako facka, ešte oveľa jednoduchšie to bude, keď obe koncovky sa budú písať vždy rovnako, čiže -ow, pretože sa v obidvoch prípadoch aj rovnako vyslovujú.)

Ak sa nájde čas, zareagujem podrobnejšie na predchádzajúce príspevky, ale začíname sa trochu krútiť dokola. Väčšina prispievateľov totiž priamo napíše svoj názor k téme a nečíta predošlé príspevky. (Dá sa to pochopiť, je ich vyše 100. Cool) Ale všeličo z toho, čo sa tu opakovane vynára ako (proti)argumenty, sme už prebrali na predošlých stránkach diskusie. (Napríklad prečo slová typu vták, era atď. sú na celkom inej úrovni ako písmeno Y.)

hosť fóra

PríspevokZaslané: piatok, 31. augusta 2007, 23:10    Téma: Slovencina, ako nastroj dorozumenia medzi ludmi. Odpovedať s citátom

Zdravim ta znovu, Alexander,

suhlasim s tebou s tym ypsilonom. Najvacsim problemom na Slovensku je (a to nemyslim len v jazykovej otazke, ale aj v inych odvetviach a beznom zivote slovaka), ze slovaci a zrejme to plati v mensej ci vacsej miere aj pre ostatnych slovanov, velmi neradi a povedal by som az s urcitym odporom, prijimaju nieco nove, aj ked je to pozitivne, z hladiska ich bezneho zivota, ktory by bol jednoduchsi.
Neviem cim to je, ale porovnavam to s myslenim ludi v inych krajinach, kedze zijem s rodinou v UK. Totiz tu plati akysi nepisany zakon, ze ked to bude vacsina ludi pouzivat, tak sa to stava automaticky pravidlom, aj keby to malo obratit naruby cely system. Plati to aj o anglictine. Ked nejake slovo si osvoji vacsina naroda (aj keby sa zdalo, ze to slovo je nespisovne) tak sa zacne po case brat ako bezne spisovne slovo anglickej slovnej zasoby. A to je podla mna velmi dobre, pretoze takto sa vyvija jazyk v tom pravom slova zmysle a nie niekde v nejakej institucii, ktora rozhoduje co je ma byt spravne a dobre a co by sa malo a co nie pouzivat. Nechcem tym samozrejme obhajovat vsetko co je anglicke. Aj oni tu maju vela nezmyslov, az by sa normanlen uvazujuci clovek zasmial, ale v jazykovej otazke to maju velmi dobre vyriesene. Tu neexistuje nejaka organizacia, alebo istitucia, ktora by rozhodovala, co a ako sa ma pisat a hovorit - tu nie je ziadny Ustav Ludovita Stura, alebo nieco podbne. Netvridim, aj anglictina ma urcite nedostatky, najma v rozdiely medzi pisanou a hovorenou formou, ale co sa tyka zjednodusovania a urcitej logickosti gramatiky, tak to je ozaj neporovnatelne so slovencinou. Jazyk je na to, aby sa nim ludia lahsie dohovorili, vyjadrovali svoje myslienky a pocity a nie aby sa niekto vyvysoval nad ineho ako dokonale ho ovlada a ako zlozito hovori. Netvrdim, aj tu existuje nepisany zakon akou formou kto hovori, ale stale viac a viac aj intelektualov pada na uroven takeho prejavu, ktory je v krajine najviac pouzivany, bez ohladu, ci je to spisovne, alebo nie.
Jazyk nebol vytvoreny na to, aby si nim ludia komplikovali svoj zivot. Je to len prostriedok ako sa dorozumiet s ostatnymi, bez ohladu aku formu pouzivas. Pokial ta tvoj protajsok dokonale rozumie, tak je to uplne jedno, ci nieco perfektne vysklonujes, vycasujes, ci tam pouzijes to, alebo ono pismeno, hlasku a pod. Pokial ta ostatni ludia chapu, tak si hovor ako chces a co chces. Zalezi len na tych druhych aby ti rozumeli a to je aj uloha pre ulohu nodernej slovenciny v buducnosti.
Návrat hore
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: sobota, 1. septembra 2007, 15:03    Téma: Niektore slovanske abecedy bez Y. Odpovedať s citátom

Slovinska abeceda :

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž

Chorvatska abeceda :

A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

Srbska abeceda :

A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
Návrat hore
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: nedeľa, 2. septembra 2007, 13:58    Téma: Nepotrebny "ypsilon". Odpovedať s citátom

Ani jedna abeceda nema "ypsilon" a ich jazyky funguju "normalne". Takze z tohto vidiet, ze to "ypsilon" vskutku nie je treba ani v inych slovanskych jazykoch.
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 5. 10. 2006
Príspevkov: 117

Reputácia: 477.7

PríspevokZaslané: nedeľa, 2. septembra 2007, 14:26    Téma: Re: Nepotrebny "ypsilon". Odpovedať s citátom

Ioan napísal(a):
z tohto vidiet, ze to "ypsilon" vskutku nie je treba ani v inych slovanskych jazykoch.

To nie je celkom presná argumentácia. Úsmev Existujú dva druhy slovanských jazykov:
  • slovanské jazyky, kde sa vyslovuje tvrdé Y: napríklad poľština, ruština, bulharčina, ukrajinčina (aj v týchto jazykoch existujú slová, ktoré poznáme zo slovenčiny, napríklad ryba, my, ale tieto isté slová sa v daných jazykoch vyslovujú celkom inak ako v slovenčine: vyslovujú sa naozaj s tvrdým Y). Pre takéto slovanské jazyky je logické, aby Y naďalej zostalo súčasťou ich abecedy.
  • slovanské jazyky, kde sa nikdy nevyslovuje tvrdé Y: napríklad slovenčina, čeština, slovinčina, chorvátčina, srbčina. V takýchto slovanských jazykoch je existencia písmena Y nezmyselná.
Český pravopis má oveľa dlhšiu tradíciu než slovenský pravopis – a v rámci českej tradície pravopisu vždy existovalo písmeno Y, napriek tomu, že je v modernej češtine úplne nelogické. Čeština sa písmena Y len tak ľahko nezbaví – podobne, ako sa angličtina pravdepodobne už nikdy nezbaví svojho totálne nelogického pravopisu: ale dôvodom pri týchto oboch jazykoch sú hlboké, dlhodobé pravopisné tradície angličtiny a češtiny, siahajúce mnoho storočí dozadu.

Slovenská pravopisná tradícia je však, práve naopak, oveľa mladšia než anglická alebo česká, ale hlavne: podľa zakladateľov spisovnej slovenčiny, aj Štúra, aj Bernoláka, písmeno Y nepatrí do slovenskej abecedy.

Slováci sa stále chcú ukazovať ako nezávislý, svojbytný, samostatný národ. Práve pri písmene Y by mohol slovenský národ dokázať svoju skutočnú nezávislosť: tým, že by písmeno Y konečne zo svojej abecedy vyškrtol.

To, že v slovenčine je v roku 2007 naďalej používané nezmyselné písmeno Y, iba dokazuje pokračujúcu závislosť slovenčiny na českom a ruskom (= historicky staroslovienskom) modeli abecedy. Na úkor logickosti, modernosti a nezávislosti slovenskej abecedy sa pridržiavame staroslovienskej tradície, v súlade s ktorou v predchodcovi všetkých dnešných slovanských jazykov existovali hláska aj písmeno Y. Postupom času však hláska Y vo veľkej (hoci nie väčšinovej) časti slovanského územia zanikala a dnes v tejto časti už neexistuje – konkrétne na dnešnom území Slovenska, Česka a krajín bývalej Juhoslávie.

Príznakom nezávislosti slovenčiny by preto dnes bolo zrušenie písmena Y. Bol by to oveľa presvedčivejší dôkaz nezávislosti slovenského národa než strieľanie petárd a odpaľovanie ohňostrojov na Deň ústavy.

Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: nedeľa, 2. septembra 2007, 21:58    Téma: Skostnatele jazykove institucie na Slovensku. Odpovedať s citátom

Samozrejme aj ja som za zrusenie tohto "nezmyselneho" pismena, ale tym, ze na Slovensku existuju niektore institucie, ktore urcuju kde, kedy a ako sa co pise a vyslovuje, bude to velmi tazke ich presvedcit. Tieto institucie su dost konzervativne v tejto oblasti a drzia sa zubami-nechtami toho, co uz je vytvorene.
Zrejme asi najlepsim riesenim by bolo, vymenit tychto ludi na tychto instituciach na veducich miestach a dosadit tam ludi s progresivnym a konstruktivnym myslenim, a az potom navrhnut tuto zmenu v slovenskej gramatike.
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: nedeľa, 2. septembra 2007, 22:36    Téma: Re: Skostnatele jazykove institucie na Slovensku. Odpovedať s citátom

Ioan napísal(a):
Zrejme asi najlepsim riesenim by bolo, vymenit tychto ludi na tychto instituciach na veducich miestach a dosadit tam ludi s progresivnym a konstruktivnym myslenim, a az potom navrhnut tuto zmenu v slovenskej gramatike.

Podľa mňa niet na čo čakať a navrhovať zrušenie Y treba už dnes, teraz. Pri snahe zrušiť Y by malo ísť o ľudové hnutie zdola.

Na zrušenie Y nepochybne bude potrebné celoslovenské hlasovanie = referendum. Aby sa vôbec referendum mohlo konať, bude treba získať pre myšlienku zrušenia Y verejnú mienku. Takže niet na čo čakať, už dnes treba podľa mňa navrhovať zrušenie Y a presvedčivo argumentovať, a nie to odkladať, až kým niekto pravopisnú reformu nadiriguje zhora. Takým štýlom by sme sa jej zrejme nikdy nedočkali. Otrasné

Navyše pravopisné reformy nadiktované zhora, bez podpory bežného národa, sa často končia fiaskom, ako nedávna pravopisná reforma v Nemecku, ktorá rozdelila nemecký národ na dve skupiny: dnes polovica nemeckého národa píše po novom, kým druhá polovica národa reformu bojkotuje a píše starým pravopisom (vrátane najvýznamnejšieho nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung). K takému chaosu nesmie dôjsť na Slovensku – radšej nerobme žiadnu reformu než takú, ktorá by si nezískala na svoju podporu veľkú väčšinu národa.

Samozrejme, že v konečnom dôsledku zrušenie Y budú musieť odobriť štátne orgány a Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra. Myslím si však, že je pravdepodobnejšie, že to neurobia z vlastnej iniciatívy, ale skôr v reakcii na požiadavky zdola, teda ideálne: v reakcii na schválenie návrhu zrušenia Y v celoslovenskom referende, ktoré by sa mohlo konať v rovnaký deň, ako niektoré z budúcich parlamentných volieb. Tým by sa otázke Y dodal primeraný význam a hádam by sa zaručila aj dostatočná účasť voličov na referende.

Kľúčové bude, či sa podarí pre podporu myšlienky zrušenia Y získať aspoň niektoré politické strany, ako aj významné médiá či inštitúcie, napríklad cirkev. Téma Y nie je podľa mňa viazaná na konkrétnu politickú orientáciu, ale ide o vlasteneckú tému, na ktorej by sa teoreticky mohli zjednotiť všetky na Slovensku pôsobiace politické prúdy.

Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 3. septembra 2007, 9:19    Téma: Celoslovenska peticia za odstranenie zbytocneho "ypsilo Odpovedať s citátom

Dobre, skusme zacat na Slovensku s peticiou za zrusenie "ypsilonu" v slovenskej gramatike. Cim skor, tym lepsie.
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 3. septembra 2007, 9:35    Téma: Odpovedať s citátom

Radosť Hej, len kto má čas organizovať petície? Cool Ja som rád, ak stíham sem do fóra občas niečo napísať... Ešte som ani nestihol poriadne zareagovať na príspevky od teba, Martina a druhého menovca-Ipsilona.

Ale ak takú petíciu zorganizuješ, Ioan, určite sa ti pod ňu podpíšem. Víťaz

Ako som uviedol v predošlom príspevku, som si istý, že bez získania podpory niektorej, viacerých alebo ideálne všetkých politických strán, ako aj mienkotvorných médií a inštitúcií, sa písmeno Y určite zrušiť nepodarí. Takže krátky a ľahký proces to určite nebude.

Niekde však treba začať a súhlasím s tebou, že petícia by mohol byť dobrý začiatok. Akurát ja osobne na jej organizovanie žiaľ v dohľadnom období nemám čas. Zmätok

Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 3. septembra 2007, 19:30    Téma: Peticia. Odpovedať s citátom

Zdravim, Ipsilon.

so mnou je to este problematickejsie, kedze momentalne posobim v UK, takze neviem, ako by som tu peticiu robil z britskych ostrovov.
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 3. septembra 2007, 21:33    Téma: Odpovedať s citátom

No vidíš, takže projekt petícia sa odkladá na neurčito. Chameleón Terajšiu diskusiu môžeme brať tak, že si ňou pripravujeme pôdu pre budúce snaženie v tejto oblasti.

Určite aj ohľadom textu samotnej petície nastanú rozpory: každý si do petície asi bude chcieť pretlačiť práve tú svoju myšlienku, práve tú svoju požiadavku či formuláciu...

Niekto môže napríklad požadovať iba zrušenie ypsilonov a nič iné. Iný zasa bude chcieť zrušenie ypsilonov, ale zároveň bude chcieť zaviesť aj mäkké písanie ďe, ťe, ňe, ľe, ďi, ťi, ňi, ľi. Zase tretí bude chcieť zavádzať aj písmeno W na označenie hlásky [w]. Žmurk Štvrtý môže prehlásiť, že zároveň so zrušením Y treba prijať aj nový štandard slovenskej klávesnice pre potreby prstokladu. A piaty zasa môže mať radikálne návrhy podobné tým na predošlej strane tejto diskusie.

A tak ďalej, a tak ďalej.

Bol by som predbežne za kompromisné riešenie: do textu petície dajme iba to, na čom sa všetci, ktorým logickosť slovenskej abecedy leží na srdci, už dnes dokážeme zjednodiť: a síce na potrebe zrušiť písmeno Y v slovenčine.

Zároveň petícia môže, na margo, obsahovať vetu, že zrušenie Y si možno vyžiada niektoré simultánne ďalšie, súvisiace pravopisné úpravy. V texte petície by som však tieto ďalšie súvisiace kroky nešpecifikoval – na to bude dosť času neskôr, keď sa zrušenie písmena Y posunie z roviny fantázie aspoň trocha viac do reality. Napríklad keď sa na túto tému už rozprúdi seriózna debata medzi odborníkmi-jazykovedcami, ako aj medzi politikmi, zástupcami médií a dôležitých inštitúcií. Keď už sa bude realisticky uvažovať o tom, že písmeno Y je možné v slovenčine zrušiť – až potom by bolo vhodné vyťahovať ďalšie, so zrušením Y potenciálne súvisiace kroky.

To je nateraz môj teoretický príspevok k téme. Na spisovanie znenia textu petície žiaľ nemám v týchto mesiacoch čas, už vôbec nie na rozbiehanie potrebnej kampane a všetkého okolo toho. Ešte si asi počkáme, kým sa nás nazbiera dostatočný počet nadšencov...

Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 3. septembra 2007, 23:05    Téma: Peticia na zrusenie ypsilonu v slovenskom jazyku. Odpovedať s citátom

citát:
No vidíš, takže projekt petícia sa odkladá na neurčito.

Zdravim,

neviem, preco by sa tato peticia mala odlozit na neurcito. Keby som posobil na Slovensku a ucil (5 rokov praxe ako ucitel), tak by som to urcite, este spolu s niektorymi dalsimi nadsencami, rozbehol. Neviem, kolko je treba v sucasnosti podpisov na peticnych harkoch, aby sa tymto navrhom zaoberal parlament, pripadne dalsie institucie, ale za pomoci niektorych dalsich ucitelov by sa to dalo zvladnut. Nemuselo by to byt hned - keby to trvalo aj dlhsi cas to by nevadilo, hlavne, ze by sa s tym zacalo nieco robit. Urcite by sa pridali aj niektori dalsi ucitelia a profesori.
Samozrejme, ze najprv by sa jednalo len o zrusenie "y" a neskor by mohla byt rozsirena debata aj o dalsie veci s tym spojene.
Návrat hore
Ipsilon
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: utorok, 4. septembra 2007, 7:07    Téma: Re: Peticia na zrusenie ypsilonu v slovenskom jazyku. Odpovedať s citátom

Ioan napísal(a):
neviem, preco by sa tato peticia mala odlozit na neurcito.

Akože nevieš? Úsmev Mne sa zdá byť jeden z hlavných životných problémov, že človek jednoducho nemá čas na užitočné veci, ale celý svoj život premárnime sprostosťami, ako je napríklad zarábanie peňazí, aby vôbec človek (a jeho rodina) každý mesiac mohli zaplatiť účty. Na kreatívnu činnosť v ľudskom živote často už vôbec niet pomyslenia, po práci len vyšťavení odpadneme niekam do kresla a sme radi, že sme radi. Zmätok

Osobne si myslím, že petícia za zrušenie Y by mala byť spísaná veľmi kvalitne a presvedčivo, nemalo by to byť narýchlo zbúchaných zopár viet, ktoré budú na smiech každému, kto sa trochu vyzná v problematike. Ak to má byť kvalitná petícia, nebude vôbec jednoduché ani časovo nenáročné pripraviť jej text, nehovoriac o jej propagovaní a všetkých ďalších súvisiacich veciach.

Ioan
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: utorok, 4. septembra 2007, 9:37    Téma: Re: Peticia na zrusenie ypsilonu v slovenskom jazyku. Odpovedať s citátom

citát:
Akože nevieš? Úsmev Mne sa zdá byť jeden z hlavných životných problémov, že človek jednoducho nemá čas na užitočné veci, ale celý svoj život premárnime sprostosťami, ako je napríklad zarábanie peňazí, aby vôbec človek (a jeho rodina) každý mesiac mohli zaplatiť účty. Na kreatívnu činnosť v ľudskom živote často už vôbec niet pomyslenia, po práci len vyšťavení odpadneme niekam do kresla a sme radi, že sme radi. Zmätok

Mas v tomto uplnu pravdu. Clovek (ludia) premarnia na tomto svete velmi vela casu zbitocnimi "hlupostami", namiesto toho, aby sa venovali rozumnim veciam, ktore prospeju kazdemu.
Nemislim si, ze bi sa malo vela spekulovat nad tim, ako formulovat text tej peticie. Mislim, ze aj priemerne vzdelanemu cloveku bi malo bit jasne, ze ypsilon v slovencine je zbitocni. Ide len o to, ze ked sa "nazbiera" dostatocni pocet podpisov, abi tieto boli akceptovane aj timi, ktori o tom budu rozhodovat. A to bude (podla mna) najtazsi problem. Vsetko ostatne bude len "technickou" zalezitostou uviest to do bezneho zivota.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Slovenčina (AUM) Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19  Ďalšia
Strana 8 z 19

Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy

SwiftBlue Theme created by BitByBit