Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage

PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Má alebo nemá kresťan dávať dary žobrajúcim?

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Viera
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  

Má kresťan dávať dary žobrajúcim?
Samozrejme!
0%
 0%  [ 0 ]
Nie, pretože existujú aj účinnejšie formy pomoci.
28%
 28%  [ 2 ]
Ako kedy.
42%
 42%  [ 3 ]
Neviem.
28%
 28%  [ 2 ]
Celkovo hlasov : 7

Autor Príspevok
rVdP
robot fóra

Na fóre od: 24. 7. 2006
Príspevkov: 179
Reputácia: 283.9
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: sobota, 27. januára 2007, 19:30    Téma: Má alebo nemá kresťan dávať dary žobrajúcim? Odpovedať s citátom

Prikladám Vám list, s názvom Kňazom Slovenska, ktorý som dostal a ktorý pán inžinier Iľko rozposlal kňazom a biskupom po celom Slovensku, aj na Konferenciu biskupov Slovenska. Ja budem odpovedať naň, lebo si cením, že pán Iľko chce pomáhať chudobným, ale rád by som mal stanovisko aj niektorých našich farníkov, aby som sám neprezentoval svoje aktivity. Ak sa zapojíte, stačí, keď napíšete svoj názor krátko, pár vetami. Vopred ďakujem. Prikladám aj informáciu o DePaul Slovensko, aj o Útulku DE PAUL na Ivanskej 32. Pozdravujem a vopred ďakujem za Váš názor.

Augustín Slaninka CM, farár

P. ThLic. Augustín Slaninka CM, farár
Ul. Sv. Vincenta 1

820 12 Bratislava 212
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
rVdP
robot fóra

PríspevokZaslané: sobota, 27. januára 2007, 19:30    Téma: Odpovedať s citátom

Kňazom Slovenska a osobitne pánu Slaninkovi z Ružinovskej farnosti.

Vážení,

Dňa 14. januára roku 2007 už po niekoľký krát na kázni i po nej kňaz vyzýval veriacich, aby bezdomovcom po omši nedávali almužny, lebo vraj im len škodíme, urážame ich, etc.

V čom spočíva „obhajoba“ jeho názoru na túto vec? Zakladá sa na „vedeckých a psychologických poznatkoch“ o prístupe jednotlivcov i spoločnosti k riešeniu potrieb bezdomovcov i ľudí v tiesni. Nemenej zaujímavé sú aj jeho „poznatky na moderné videnie“ poskytovania služieb ľuďom v núdzi. Keby som nevedel, že pán Slaninka je kňaz, myslel by som si, že je jedným z našich preslávených politikov, ktorí majú plné ústa sociálnych programov, no od dobrých skutkov sú skutočne ďaleko.

Dovoľte, nebudem filozofovať, budem konkrétny. Mám pred sebou vyjadrenie istého šéfredaktora kresťanského časopisu, kde hovorí, že kresťanovi neprislúcha zamýšľať sa nad tým, či mám núdznemu dať nejaký milodar alebo nie, a to, čo s ním urobí, je jeho vec - vec Svedomia. Mám ďalej pred sebou závery istej konferencie, kde sa okrem kňazského stavu zúčastnili aj zástupcovia Ružomberskej univerzity. Došli k podobným názorom, že je treba dať, keď ťa niekto prosí o „drobnosť“. V Písme Svätom sa na viacerých miestach hovorí – priam vyzýva – dávajte, milujte, darujte.....Možno najvýstižnejšie hovorí o tom Matúš 25:44 – 46 „... čokoľvek ste neurobili jednému z najmenších.... mne ste to neurobili.“ Od malička pri rôznych príležitostiach človek nasáva Milosť Slova Božieho a potreba Svetla dáva klíčiť skutkom Božím – teda milosrdenstva. A teraz príde nejaký kňaz a učí, ba priam vyzýva – nedávajte, lebo...

Ako dospelý človek a otec rodiny chápem niektoré pohnútky uvedeného kňaza, veď politikárčenie je tiež doménou istého počtu našich kňazov, ale všetko má svoje medze. O čo ide? Viďme prakticky dopad slov tohto kňaza. Keď sme vychádzali z kostola, ja a môj syn, jeden bezdomovec pýtal almužnu. Dal som mu, ale môj syn mi povedal, aby som mu nič nedával, lebo pán farár to povedali. Môj syn tento názor zastáva aj napriek tomu, že pred Vianocami som mu osobne predložil isté písomné vyjadrenia týkajúce sa tohto problému, nakoniec aj Sväté Písmo. Robil som to v nádeji, aby pochopil a videl aj iné názory – súvislosti. Nepochopil, nechcel. A teraz mi povedzte, veľavážený pán kňaz, ako mám presvedčiť syna, aby kdekoľvek keď bude, na Slovensku alebo mimo neho, ak ho niekto požiada a pomoc v akejkoľvek forme, aby nerozmýšľal, ale konal? Ako naučiť naše potomstvo k skutkom milosrdenstva, keď v kostole sám kňaz má problém v presadzovaní slov Písma do skutočného života? Teraz by som mal použiť slová evanjelia: Matúš 23: 23 – 25 alebo Matúš 23: 27- 28, no nepýtam sa, či som na to kompetentný, ale dokedy chcete v kostoloch politizovať a nie hlásať skutky lásky a milosrdenstva? A pýtam sa v mene všetkých otcov, čo očakávate od mladej generácie, ktorej sa podávajú tzv. poznatky „modernej psychológie, sociológie atď.“ namiesto dobre – správne pochopeného Slova Božieho?

Vážení, žiadam o Vaše písomné stanovisko, a tiež žiadam, aby niekto z kompetentných znovu v kostole na kázni uviedol „problém“ na správnu koľaj – vrátane ospravedlnenia.

S úctou
Ing. Jozef Iľko

V Bratislave dňa 18. 1. 2007
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
rVdP
robot fóra

PríspevokZaslané: sobota, 27. januára 2007, 19:32    Téma: Odpovedať s citátom

Depaul Slovensko n.o.
Kapitulská 18, 814 15 Bratislava

IČO: 37924 443
Číslo účtu: 2621521983/1100

Depaul Slovensko n.o. je nezisková organizácia založená najmä na prekonanie a zmiernenie sociálnej núdze u bezdomovcov a na zabezpečenie lepšej integrácie bezdomovcov do spoločnosti. Nadväzuje na tradíciu a dlhoročné skúsenosti anglickej organizácie Depaul Foundation v práci s neprispôsobivou skupinou bezdomovcov, ktorí trpia zdravotnými, mentálnymi problémami, či závislosťou.

Vízia skupiny Depaul je, že „každý by mal mať miesto, ktoré volá domovom a patriť do svojej komunity“. Naša misia je „ponúknuť ľuďom bez domova a znevýhodneným skupinám ľudí príležitosť využiť ich potenciál a umožniť im robiť pozitívne rozhodnutia o budúcnosti“. Rozvoj služieb pre bezdomovcov v Bratislave je v súlade s našou víziou a misiou, ako aj s našimi vincentiánskymi hodnotami.

Cieľom neziskovej organizácie Depaul Slovensko n.o. je:
  • nájsť vhodné priestory a v prípade potreby zabezpečiť ich rekonštrukciu, na: nízkoprahovú nocľaháreň so zimnou prevádzkou pre cca 50 ľudí, denné centrum pre vyše 100 ľudí a nízkoprahový celoročný útulok pre vyše 25 ľudí
  • zaistiť, aby denné centrum poskytovalo základné služby (strava, poradenstvo) a bolo v spojení so sociálnym poradenstvom a zdravotnými službami
  • vyhľadať a vyškoliť pracovníkov pred začatím projektu
  • využiť možnosti výmenných pobytov personálu a ich supervíziu v skupine Depaul na zabezpečenie kvalifikovaného a motivovaného personálu a dobrovoľníkov
V prípade, že máte otázky, môžete nás kontaktovať prostredníctvom emailu na: juraj.barat@depaulslovensko.org

Ak máte možnosť finančne podporiť projekt
nízkoprahovej nocľahárne (útulku) DE PAUL,
posielajte prosím Vaše príspevky
na č. ú.: 2621521983/1100.
Za Vaše dary úprimne ďakujeme.

Nízkoprahová nocľaháreň – útulok DE PAUL
Cieľom projektu nízkoprahovej nocľahárne (útulku) DEPAUL, ktorú zriadila charitatívna katolícka organizácia Depaul Slovensko, n.o. v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy, je pomôcť ľuďom bez domova
a vylúčeným skupinám v Bratislave formou poskytovania prístrešia v zimnom období 2006/2007 a zamedziť tak zbytočným úmrtiam v dôsledku podchladenia. Ide najmä o skupiny ľudí bez domova, ktorí majú mentálne problémy, užívajú alkohol alebo drogy, sú neprispôsobiví alebo potrebujú základnú lekársku starostlivosť.

Kde útulok nájdete
Útulok sa nachádza na Ivanskej ceste 32 v Bratislave-Ružinove. Doprava prostredníctvom MHD: autobus č. 61 (smer letisko), treba vystúpiť na zastávke SKY EUROPE (je na znamenie!) a pokračovať pešo podľa mapky, ktorú nájdete nižšie.

Kedy je útulok otvorený
Útulok je otvorený denne od 18.30 do 7.00 hod. Do útulku je potrebné prísť najneskôr do 23.00 a opustiť ho ráno do 7.00 hod. V čase 23.00-6.00 je nočný pokoj.

Aké služby poskytuje útulok
Útulok poskytuje svojím klientom možnosť prespania, hygieny a jedno teplé jedlo (večeru). Večera sa vydáva denne od 19.30 do 20.30.

Podmienky pre ubytovanie
Ubytovanie sa poskytuje občanom, ktorí sú bez prístrešia a nachádzajú sa v sociálnej núdzi.

Telefonický kontakt (denne od 18.00 do 8.00): 0911 447 557

Mapka-noclaharen_DEPAUL.gif
 Komentár:
Mapka, pomocou ktorej nájdete nocľaháreň DEPAUL na Ivanskej ceste 32 v Bratislave-Ružinov, v blízkosti letiska. (Po kliknutí na obrázok sa mapka zväčší.)
 Veľkosť:  17.86 KB
 Stiahnuté:  811-krát

Mapka-noclaharen_DEPAUL.gif

Letak-noclaharen_DEPAUL.pdf
 Komentár:
Leták predstavujúci činnosť neziskovej organizácie Depaul Slovensko a projekt nocľahárne pre bezdomovcov v Bratislave-Ružinove.

Stiahnuť
 Súbor:  Letak-noclaharen_DEPAUL.pdf
 Veľkosť:  194.65 KB
 Stiahnuté:  933-krát

Návrat hore
rVdP
robot fóra

PríspevokZaslané: sobota, 27. januára 2007, 19:35    Téma: Fotografie z nocľahárne DEPAUL Odpovedať s citátom

Fotografie z nízkoprahovej nocľahárne DEPAUL v Bratislave-Ružinove

01.jpg
 Komentár:
 Veľkosť:  58.63 KB
 Stiahnuté:  735-krát

01.jpg

02.jpg
 Komentár:
 Veľkosť:  79.91 KB
 Stiahnuté:  703-krát

02.jpg

03.jpg
 Komentár:
 Veľkosť:  75.97 KB
 Stiahnuté:  711-krát

03.jpg

04.jpg
 Komentár:
 Veľkosť:  67.61 KB
 Stiahnuté:  700-krát

04.jpg

05.jpg
 Komentár:
 Veľkosť:  80.11 KB
 Stiahnuté:  753-krát

05.jpg

Návrat hore
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra

Na fóre od: 15. 5. 2006
Príspevkov: 760
Reputácia: 1251.5
Hlasovania: 9

PríspevokZaslané: nedeľa, 28. januára 2007, 0:32    Téma: Re: Má alebo nemá kresťan dávať dary žobrajúcim? Odpovedať s citátom

Augustín Slaninka napísal(a):
Prikladám aj informáciu o DePaul Slovensko, aj o Útulku DE PAUL na Ivanskej 32.

Dodáme, čo páter Augustín taktne nespomenul: že je jedným zo spoluzakladateľov Útulku DEPAUL a na tomto projekte intenzívne pracuje už jeden a pol roka.

Veľké finančné čiastky, potrebné na uskutočnenie projektu, nikomu nespadnú z neba do lona. Treba ich namáhavou, takpovediac manažérskou prácou zháňať u najrôznejších dobrodincov a sympatizantov-sponzorov.

Páter Augustín je tiež jedným zo štyroch členov dozornej rady neziskovej organizácie DePaul Slovensko. Nocľaháreň DEPAUL, pôvodne koncipovaná pre 25 osôb, sa počas posledných mrazivých nocí osvedčuje do takej miery, že dokáže poskytnúť nocľah súčasne až 80 osobám.

Kto sa má komu ospravedlniť, prenechávame úsudku čitateľov tejto webovej stránky.

Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk

Upravil(a) Admin – nedeľa, 28. januára 2007, 0:57 (1 raz opravený text)
Návrat hore
rVdP
robot fóra

PríspevokZaslané: nedeľa, 28. januára 2007, 0:48    Téma: Od sestry Kataríny Odpovedať s citátom

Páter Augustín,

dostalo sa mi do uší, že niektorí ľudia sa pozastavujú nad tým, že ste povedali, že nemajú dávať bezdomovcom pred kostolom peniaze, pretože ich použijú na alkohol, ale treba im účinnejšie pomáhať a to tak, aby sa zaradili do života.

Tí, čo sa nad tým pohoršujú, zrejme nevidia, že Vy ste už rozvinuli túto formu účinnej pomoci v Nocľaharni de Paul. Každý, kto chce pomôcť, podarovať niečo pre bezdomovcov, môže po viacerých Vašich výzvach každý druhý štvrtok priniesť trvanlivé potraviny, deky, oblečenie. Bola som svedkom toho, že ľudia prinášajú veci a dobrovoľníci, ktorí sa venujú bezdomovcom, potom odvážajú tieto veci do Nocľahárne De Paul.

V tejto nocľahárni, ktorú ste posvätili na Štedrý deň, nachádzajú nocľah mnohí bezdomovci, aj takí, ktorí inde nemôžu ísť, nakoľko ich tam neprijmú pre požitie alkoholu. Naše sestry, ktoré boli na Štredrý deň s Vami na polnočnej sv. omši v tejto nocľahárni, boli veľmi nadšené pre túto službu. Jedna staršia sestra by chcela s Vami aspoň raz za týždeň, ako dobrovoľníčka, prichádzať medzi bezdomovcov.

Včera som stretla na fare dobrovoľníkov, ktorí spolu s Vami pomáhajú v tejto nocľahárni. Myslím, že ich k tomu podnietilo práve Vaše nadšenie pre túto službu a pomoc ľuďom bez domova.

Naše sestry v Košiciach sa venujú bezdomovcom a je to náročná služba. Obdivujem Vás, že popri mnohých starostich o farnosť, nájdete si čas aj na službu a organizovanie pomoci bezdomovcom.

Nech Vám Boh pomáha v tejto službe, aby ste spolu s tými, ktorí sa bezdomovcom venujú, pomohli im nájsť miesto v spoločnosti a postupne sa zaradiť do aktívneho života.

sr. Katarína Jašková, dcéra kresťanskej lásky
Návrat hore
Pigs/three diferent ones/
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

Na fóre od: 10. 4. 2007
Príspevkov: 32
Reputácia: -0.3
Hlasovania: 3

PríspevokZaslané: utorok, 10. apríla 2007, 14:20    Téma: Odpovedať s citátom

Jasne ze krestan ma davat dary zobrajucim. JAk inac bych si zarobil hrou na gitare pod mychalskou branou RehotRehot
I’ll see you on the dark side of the moon.
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra

Na fóre od: 15. 5. 2006
Príspevkov: 760
Reputácia: 1251.5
Hlasovania: 9

PríspevokZaslané: streda, 11. apríla 2007, 17:56    Téma: Odpovedať s citátom

Na túto webstránku sme dnes pridali hlasovanie na tému, o ktorej sa tu diskutuje. Ak máte chuť, zapojte sa do hlasovania Zvolanie
Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Viera Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Strana 1 z 1

Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy

SwiftBlue Theme created by BitByBit