Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage

PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Abd - ru - Shin - Vo Svetle Pravdy
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Viera
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
kleo
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

Na fóre od: 27. 9. 2006
Príspevkov: 12
Reputácia: 66.1

PríspevokZaslané: streda, 27. septembra 2006, 20:40    Téma: Odpovedať s citátom

ahoj Láskožrút Úsmev

dakujem ti zaodpoved na moju otazocku... Ja som len chcel vyskusat ze ci je skywalker skutocne taky macher... ci vie odpovedat na skutocne vsetko... ockam kym sa pomyli Rehot

zelam pekny den Úsmev
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu
:] BaPhomet :]
hosť fóra

PríspevokZaslané: streda, 27. septembra 2006, 21:37    Téma: Láska Odpovedať s citátom

Drahý Láskožrút, naozaj si myslíš že je to take jednoduché? A čo láska k neživým veciam,či to nie je láska? Ak nie, prečo? Čo je potom nenávisť? S ničím živím sa nesjednocovať, ostávať sám, byť individualitou? A nie je láska iba slovo ktorým označujeme určitý pocit?(aspoň tak akosi to tvrdil ten program v Matrix:Reloaded Úsmev )

Mám ešte veľa otázok ohľadom lásky. Sú to provokatívne otázky a budem rád ak mi ich ty alebo niekto iný zodpovie a vyvedie ma z omylu. Chcem vopred upozorniť, že naneštastie nie som človek obdarovaný vierou v Boha, nie že by som bol uplný ateista, ale som velmi skeptický. Preto prípadne dôkazy lásky ziskané pomocou citácie z Biblie nepokladám za smerodatné a netešia sa u mňa veľkej autorite. K mojej absencii viery prispelo - okrem voľnomyšlienkárskej výchovy a pýchy - aj to, že som navštevoval Gym. sv. Vincenta kde som aj zmaturoval. Som ale otvorený každej diskusii pokiaľ budem mať čo povedať.

Takže:
1. Čo je to Láska muža a ženy ak nie pud, chemicka reakcia v mozgu ktorá nás núti sa rozmnožovat?
2. Čo je to Láska dvoch priateľov ak nie uprimný pakt dvoch ľudí o vzajomnej pomoci?
3. Čo je to Láska ku zvieraťu ak nie opatrovateľsky pud podobný Láske ku dieťaťu?
4. Čo je to láska k Bohu ak nie tradícia, cit umelo naučený výchovou?

Mierim k tomu, či Láska nie je iba spoločné pomenovanie pre viacero odlišných vecí. A takisto my vŕta hlavou, že nie všetko čo človek cíti je také ako sa zdá.
Návrat hore
Baphomet
hosť fóra

PríspevokZaslané: streda, 27. septembra 2006, 22:47    Téma: Kostol Odpovedať s citátom

Drahý Kleo, prepáč, ale pochopil si aspoň niečo čo ti Skywalker napísal? Ty pokladáš chodenie do kostola za veľmi dôležite pre duchovnú rekreáciu. V poriadku ale myslíš si že máš právo tvrdiť (parafrázujem): Pánu Bohu ide o to prijímanie... Pokladáš to za prvoradé? Nevyplýva predsa aj z Katechizmu že je to obrad? Pre Skywalkera ako sympatizujúceho s Abd-Ru-Shinom nie je chodenie do kostola asi to najdôležitejšie pre jeho duchovný rast. Ani sa mu nečudujem... Sarkasta

O dôležitosti obradov by sa dalo tieže veľa rozprávať... Nepochybujem že pre veľa ľudí maju veľký význam. Ale musiš akceptovať fakt že veľa ľudí, ktorý sú duchovne založený, nepotrebuje navštevovať kostol.

Na druhej strane pre udržiavanie kontaku s komunitou sú náboženské inštititúcie ako kostol dôležité, ale tu je otázka, aké náboženstvo chceš vyznávať: Náboženstvo ako komunitu alebo náboženstvo ako individuálne spojenie s výššou mocou. Pri obidvoch hrozí skreslenie významu náboženstva, pretože pri komunite ťa ovplyvňujú ostatný a pri individualizme naopak nemáš kontakt so svetom.

Ak máš záujem ďalej diskutovať na túto tému, som k dispozícii. Študent
Návrat hore
Skywalker
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 60
Reputácia: 100.2

PríspevokZaslané: streda, 27. septembra 2006, 22:54    Téma: Láska Odpovedať s citátom

Áno, pre Boha nie je dôležité to, že či chodím pravidelne do kostola, ale to, akým spôsobom žijem svoj život, ako živím svoju vieru skutkami a dobrých chcením a pomocou druhým. Boh ma neodsúdi do horúcich pekiel za to, keď vynechám pár nedieľ v kostole. Ide o to, aký život žijem, ktoré dobré vlastnosti si pestujem. Chceš povedaž, je jediný spôsom, kde sa môžem "stretnúť" s Bohom, je kostol ? Boh je všadeprítomný, je prítomný v každom atóme v tomto vesmíre. Čiže, Boha môžem stretnúť všade, na každom rohu, lenže, Boha človek hlavne spoznáva cez skutky druhých ľudi, cez ich lásku zároveň človek spoznáva aj lásku samotného Boha. Áno, pomodliť sa môžem aj doma alebo kdekoľvek inde, kostol nie je jediným miestom, kde Boh vyslyší moju modlitbu, prosbu alebo vďaku.

Áno, viem, že sväté prijímanie je dôležité, je to významný odkaz zanechaný Kristom počas Poslednej večere. Eucharistia je najdôležitejšou časťou Svätej Omše. Ale Krista prijímam aj slovom, duchovným slovom, a Nedeľa nie je jediný deň, kedy môžem prijať eucharistiu.

Netvrdím, že keby som sa tým animátorom stal, že by som okamžite začal chodiť do kostola, pravidelne. Táto udalosť by na tom nič nemenila, odkaz, ktorý treba týmto birmovancom zanechať, nespočíva v týchto cirkevných formalitách, je oveľa hlbší. Prečo ma tak veľmi presviedčaš, aby som chodil do kostola ? Ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoju snahu. A jasné, že sa posnažím chodiť tam častejšie, ale podľa môjho názoru sa človek musí pokúšať viesť príkladný čestný život a nikdy nesmie dať na prvé miesto svojich priorít peniaze.

Prajem Ti všetko dobré.

Láskožrút
elév(ka) fóra
elév(ka) fóra

Príspevkov: 8

Reputácia: 64.7

PríspevokZaslané: streda, 27. septembra 2006, 23:07    Téma: Re: Láska Odpovedať s citátom

BaPhomet napísal(a):
Drahý Láskožrút, naozaj si myslíš že je to take jednoduché?

Áno.

BaPhomet napísal(a):
A čo láska k neživým veciam,či to nie je láska?

Môže byť, ale závisí to od okolností. Láska k neživým veciam môže byť zástupnou láskou, ktorá v skutočnosti vyjadruje lásku k živým veciam.

Príklad: zbieram obrazy, ktoré potom vystavujem, ale neživím sa tým. Zdalo by sa, že ide o lásku k obrazom, v skutočnosti však ide o radosť, ktorú ľudia pocítia na výstave obrazov. Čiže láska k obrazom tu zastupuje lásku k ľuďom.

Ďalej si myslím, že existuje pravá láska a falošná (zdanlivá) láska. Pravá láska sa dá rozoznať od falošnej tým, že pravá láska prispieva k stále väčšiemu a väčšiemu zjednocovaniu sa so všetkým živým, a falošná (zdanlivá) láska k tomu neprispieva.

BaPhomet napísal(a):
Čo je potom nenávisť?

Opak lásky, čiže neochota stále viac a viac sa zjednocovať so všetkým, čo je živé.

BaPhomet napísal(a):
A nie je láska iba slovo ktorým označujeme určitý pocit?

Je to iba slovo. Namiesto neho by sa pokojne mohlo použiť hocijaké iné slovo, napríklad Ananás alebo Meteor.

Pre mňa je slovo Láska synonymné so slovami Boh, Pravda, Krása, Múdrosť, Spravodlivosť... Podstatou všetkých týchto synonymných slov je podľa mňa vyššie uvedená definícia: snaha stále viac a viac sa zjednocovať so všetkým, čo je živé.

BaPhomet napísal(a):
1. Čo je to Láska muža a ženy ak nie pud, chemicka reakcia v mozgu ktorá nás núti sa rozmnožovat?

Láska muža a ženy môže byť aj pravou láskou, aj falošnou (zdanlivou) láskou.

Pravou láskou je láska muža a ženy vtedy, keď prispieva k poznaniu toho a prehlbuje poznanie toho, čo je pravá (teda božská) láska: snaha stále viac a viac sa zjednocovať so všetkým, čo je živé.

Falošnou láskou je láska muža a ženy vtedy, keď zatmie zrak mužovi alebo žene do tej miery, že zabudnú, čo je pravá (teda božská) láska, prestanú sa o ňu starať: prestanú sa snažiť stále viac a viac sa zjednocovať so všetkým, čo je živé.

BaPhomet napísal(a):
2. Čo je to Láska dvoch priateľov ak nie uprimný pakt dvoch ľudí o vzajomnej pomoci?

Nekomplikoval by som to... Nevidím kvalitatívny rozdiel medzi láskou muža a ženy, láskou priateľskou, láskou rodičovskou a láskou k zvieratám... Rozdiel je podľa mňa iba v intenzite. Ale všetky tieto druhy lásky môžu byť v súlade s definíciou lásky: teda môžu prispievať k snahe stále viac a viac sa zjednocovať so všetkým, čo je živé. Môže preto ísť pri kažom z týchto druhov lásky o pravú, božskú lásku. Ale znova iba vtedy, ak tieto čiastkové lásky nezatmejú človeku zrak do tej miery, že zabudne, čo je číra, božská láska: snaha stále viac a viac sa zjednocovať so všetkým, čo je živé.

BaPhomet napísal(a):
4. Čo je to láska k Bohu ak nie tradícia, cit umelo naučený výchovou?

Láska k Bohu, ako ju ja chápem, je najčistejšia láska. Na rozdiel od vyššie vymenovaných druhov čiastkovej či zástupnej lásky, toto je priama láska k tomu, o čo v živote každého človeka ide: o snahu stále viac a viac sa zjednocovať so všetkým, čo je živé.

Kto pochopí, že práve toto je ten jediný druh čistej lásky, nepotrebuje žiaden z vyššie vymenovaných čiastkových druhov lásky – nebude mu chýbať ani láska priateľov, ani láska partnerky či partnera, ani láska rodičov či detí či zvierat.

Lebo vie, že má tú najdôležitejšiu, božskú lásku, z ktorej všetky ostatné vyššie uvedené druhy lásky sú iba podmnožinami, sprostredkovateľmi pravej čírej božej lásky.

Ježiš Kristus je príklad človeka, ktorý sa vzdal konvenčných čiastkových lások, lebo vedel, že má tú najdôležitejšiu lásku, ktorá beztak v sebe obsahuje všetky prínosy ostatných, čiastkových druhov lásky: má Božiu lásku.

A tú istú lásku môže mať aj dnes každý z nás, stačí otvoriť oči a srdce.

BaPhomet napísal(a):
A takisto my vŕta hlavou, že nie všetko čo človek cíti je také ako sa zdá.

Máš stopercentnú pravdu.

Prepáč prosím, ak ťa moje odpovede sklamali, lebo sa ti možno zdajú schematické a stále sa točia okolo toho istého: okolo vyššie viackrát uvedenej a zopakovanej definície Lásky.

Ale pýtal si sa, či je to všetko naozaj také jednoduché, a moja odpoveď znie: áno, naozaj. Všetky pre život najdôležitejšie poznatky sú také jednoduché, že ich dokáže pochopiť každý, aj najmenej inteligentný alebo nevzdelaný človek. Preto Ježiš povedal: „Musíte byť prostí ako tieto deti, ak chcete pochopiť, čo je Láska.“ (A kto to pochopí, vstúpi do kráľovstva nebeského už tu na zemi.)

Čiže definovať Lásku a pochopiť, čo je Láska, je veľmi jednoduché. Jediné, čo je zložité, je začať sa v živote správať v súlade s tým, čo človek pochopil. Zahodiť konvencie za hlavu a začať žiť v súlade s pravou, Božou láskou. Lebo takto žije málokto. Takže kto tak žije, vystaví sa výsmechu svojho okolia a iným príkoriam.

Ale oplatí sa. Úsmev
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail
Skywalker
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: streda, 27. septembra 2006, 23:32    Téma: Láska a odpoveď Baphomet - ovi ! Odpovedať s citátom

Čo sa týka lásky k neživým veciam, skús uviesť nejaké konkrétne príklady, ktoré sa u ľudí vyskytujú najčastejšie. Mne napadá mobilný telefón, počítač, televízor, hudba. Zároveň však vo mne vzrastá otázka, či city, ktoré ku týmto veciam prechovávame, sú skutočne citmi, ktoré sa dajú ekvivalentne prirovnať k citom ku človeku. Totiž, sú to skôr veľmi obľúbené záľuby, je to skutočne láska ? Človek je možno v mylnej domnienke, že danú vec miluje, pretože pri nej strávi niekoľko hodín denne a v hovorej reči sa v podstate používa vyjadrenie ako napríklad : "Ja milujem to a to" a pod. Ale skutočná láska k človeku sa vyznačuje napríklad tým, že milujúci človek je pre toho druhého schopný spraviť takmer všetko na svete. Ja osobne každodenne využívam počítač a s ním spojený internet a mobilný telefón. Dá sa povedať, že ich mám veľmi rád, ale spojenie milujem je asi len zlé zaužívanie vyjadrenia náklonnosti k istej neživej veci. Nenávisť má rôzne stupne, skutočne nenávidieť človeka sa napríklad dá vtedy, keď Ti tento človek spôsobí nejakú veľmi ťažkú ujmu, buď psychickú alebo fyzickú, častokrát však nenávisť nie je až taká silná, ako si človek v danej situácií myslí.

Baphometo, skús zadať niektorú z tých provokatívnych otázok Rehot Chcem sa Ťa zároveň spýtať, že ako je možné, že práve cirkevná škola prispela k tomu, že Ti viera v Boha začala absentovať stále viac a viac ? Je to preto, že si na Gymnáziu Sv. Vincenta de Paul zažil samé nespravodlivosti zo strany katolíckej cirkvi ?

Baphometo, asi musím kontrovať na to, čo si napísal, čo sa týka tej lásky muža a ženy. Láska je chemickým pudom, ale láska nás nenúti sa rozmnožovať. Sexuálny pud nás núti sa rozmnožovať, ale nejde ani tak o rozmnožovanie ako o sexuálny požitok a orgazmus. Ľudstvo je skazené, mnohí pestujú prostitúciu, nie je pre nich problém mať viacero partnerov naraz. Sex má byť prítomný vo vzťahu, ktorý je naplnený vzájomnou podporou, láskou. Baphomet, láska je pocit, keď vieš, že na tom druhom Ti záleži viacej než na čomkoľvek na svete, viacej ako na sebe, pozor, treba odlišovať sebeckú lásku od pravej nefalšovanej láske, ktorá spočíva v sebaobete. Rehot V druhom a treťom bode s Tebou súhlasím. Štvrtý bod si vyžaduje samostatné vyčlenenie novej témy s názvom : Ako skutočne pravo nefalšovane milovať od srdca Boha, ktorý je pre nás abstraktným !

O tejto téme napíšem zajtra. Všetko dobré prajem.

Baphomet
hosť fóra

PríspevokZaslané: streda, 27. septembra 2006, 23:54    Téma: Vďaka Odpovedať s citátom

Ďakujem Láskožrutovi a Skywalkerovi za prepracované odpoveďe.
Som rad že existujú ľudia ktorý sa neboja diskusie.
Vaše príspevky mi pomohli, napriek tomu stále pociťujem pochybnosti, ktoré žial dnes už nedokažem napisať, preto dúfam že si zajtra najdem čas podrobne analyzovat vaše odpoveď.

Ja už som taky že rád rozpitvavam a provokujem. Sarkasta

Prajem dobru noc a poučné sny. Úsmev
Návrat hore
Mária Švantnerová
riaditeľka školy
riaditeľka školy

Na fóre od: 24. 5. 2006
Príspevkov: 133

Reputácia: 630.6
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: štvrtok, 28. septembra 2006, 9:27    Téma: Odpovedať s citátom

Veľmi jednoducho sa zapojím do vašej plodnej diskusie o láske.

Myslím si, že ste popísali veľa o láske, snažili ste sa ju definovať, vysvetľovať...každý po svojom...a vždy to aj tak bude, každý si ju budeme vysvetľovať po svojom...jedni ako pud, jedni ako cit...jedni ako vzťah...

Dôležité však je, aby sme ju - lásku - žili...nie definovali, nie teoretizovali.

To, čo má význam, je Láska a ak dokážeme každý okamih života zmeniť v skutok lásky, vyriešime tým všetko, mnoho teórii...mnoho definícií...

Čas plný lásky prajem vám všetkým.

BaPhomet
elév(ka) fóra
elév(ka) fóra

Na fóre od: 28. 9. 2006

Reputácia: 64.5

PríspevokZaslané: štvrtok, 28. septembra 2006, 19:50    Téma: Odpoved Láskožrutovi ohľadom lásky Odpovedať s citátom

Milý Láskožrút,

tvoj príspevok o láske nemá chybu, nenapadá ma argument proti láske v úrovni teoretickej diskusie. Ale, keď prestanem rozmýšlať v rámci teórie a pozriem sa do praxe, tak vidím niečo iné.

Ak je láska snaha o zjednocovanie sa zo všetkým, ako to že ja cítim lásku len k niektorým ľuďom? Ja sa vôbec netúžim zjednocovať so všetkým živým... Otrasné Azda existujú ľudia milujúci všetkých, ale to je výnimočné... Okrem toho, akú cenu má láska človeka, ktorý miluje všetkých, čiže sa o jeho priazeň netreba snažiť Otázka

Narážam na odvekú múdrosť, že bez zla by neexistovalo ani dobro (jing a jang, peklo a nebo, nazývajte to ako chcete...). Z toho vyplýva že bez nenávisti by neexistovala láska, čiže sú obidve rovnako dôležité...

Pravdepodobne je láska vec, ktorá sa nedá rozumovo pochopiť, čiže inteligencia je tu na obtiaž.(?)

Nechápem
Návrat hore
BaPhomet
elév(ka) fóra
elév(ka) fóra

Na fóre od: 28. 9. 2006

Reputácia: 64.5

PríspevokZaslané: štvrtok, 28. septembra 2006, 20:56    Téma: Skywalkerovi ohľadom vplyvu školy na vieru Odpovedať s citátom

Skywalker:

citát:
Chcem sa Ťa zároveň spýtať, že ako je možné, že práve cirkevná škola prispela k tomu, že Ti viera v Boha začala absentovať stále viac a viac ?

To, že som navštevoval cirkevné gymnázium, zo mňa ateistu nespravilo (ateista nie som ale nie som ani veriaci, to znamená, že existenciu Boha alebo hocijakej inej vyššej moci apriori neodmietam ale ani v Boha neverím = som racionalista a skeptik). Na základnej škole som sa veľmi o náboženstvo nezaujímal a popieral som existenciu Boha. Práve fakt, že som sa dostal na nie štátne, ale cirkevné gymnázium, oživil môj záujem o duchovné záležitosti. Ale v existenciu Boha ma návšteva tejto školy nepresvedčila skôr naopak, stratil som dôveru ani nie tak k Bohu ako skôr k náboženstvu a k cirkvi.

Viera je dar a nedá sa systematicky "navodiť". Pri formovaní náboženského uvedomenia má vplyv veľa vecí, najmä výchova, celoživotné vnemy ale aj vrodená povaha človeka. To znamená, že je to celoživotný proces a 4 roky života naň nemaju veľký vplyv.

Zaujímam sa o históriu a to vo mne zanecháva ten najväčší odkaz. Uvedomujem si historické súvislosti a snažím sa vidieť viac ako len súčastnosť. Mám pocit že história sa neustále opakuje a časová linka má špirálovitý tvar. V poriadku, to že kresťanstvo vyznáva lásku atď. je pekné a výnimočné, ale takisto som sa mohol narodiť ako hinduista, budhista, alebo ako moslim. Alebo som sa mohol narodiť v starovekom Egypte a vyznávať Ammonov kult. To že katolicizmus je taký aký je, nie je takisto samozrejmosť, ale 2000-ročný vývoj. Preto by sme sa nemali učiť len pokore pred Bohom, ale aj pokore pred sebou a nebyť taký presvedčený v otázkach teológie.

citát:
Je to preto, že si na Gymnáziu Sv. Vincenta de Paul zažil samé nespravodlivosti zo strany katolíckej cirkvi ?

Neboj sa Skywalker, katolícka cirkev na mňa nemá vplyv a zatiaľ sa na mne nespravodlivosti nedopustila. Sarkasta Nespravodlivosti sa dejú všade.
O tých na našej škole nemám chuť diskutovať. Necítim, že by na mne nejaká vážna krivda bola spôsobená, ale myslím si svoje o určitých praktikách, ktoré sa takysto vyskytujú všade, a história nas o nich - hoci skreslene - učí. Študent

Na záver jedna teologicka fráza v latinčine, na ktorú som narazil vo wikipédii a veľmi sa mi zapáčila:

In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas
Návrat hore
kleo
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 28. septembra 2006, 21:21    Téma: Odpovedať s citátom

ahoj skyvalker!

chcem sa ti podakovat za odpoved a zaroven sa ta spytat ze co hovoris na 3 bozie prikazanie? ,,spomni, aby si den sviatocny svätil." alebo naco je nam pätoro cirkevnych prikazani? a hned 1 je ,, v nedelu a prikazany sviatok zucastnit sa na svätej omsi."

naco su nam prikazania, ked nie na to, aby sme sa ich snazili co najvacsmi dodrziavat? nie su tu len pre paradu, alebo preto, aby sa na nabozenstve malo o com hovorit....

ano je pekne ze svoju vieru davas najavo skutkami....a ja si nemyslim ze sa tu bavime o par nedelach ale o nechdeni do kostola v nedelu a nie len obcastne vynechanie....

zle ma chapes, ja ta nepresviecam aby si chodil do kostola. Len si predstav ake by bolo, keby kazdy veriaci si povedal to co ty a nesiel do kostola...

zelam ti pekny den Úsmev
Návrat hore
Skywalker
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: piatok, 29. septembra 2006, 0:14    Téma: :)))) Odpovedať s citátom

To bol príspevok mňa - Skywalkera Rehot

Iba som sa zabudol prihlásiť, ja tĺk, no, veď skusim poprosiť Administrátora, nech ten príspevok vymaže a ja ho tam pridám nanovo Rehot

Dobrú nocku !

Admin
administrátor fóra
administrátor fóra

Na fóre od: 15. 5. 2006
Príspevkov: 760
Reputácia: 1251.5
Hlasovania: 9

PríspevokZaslané: piatok, 29. septembra 2006, 8:26    Téma: Re: :)))) Odpovedať s citátom

Skywalker napísal(a):
Iba som sa zabudol prihlásiť, ja tĺk, no, veď skusim poprosiť Administrátora, nech ten príspevok vymaže a ja ho tam pridám nanovo Rehot

Naopak, pridaj ho tam nanovo pod svojím kontom a administrátor vymaže prípadné duplicitné príspevky. Ďalej nás teší, že Skywalker vytvoril rekord najdlhšieho príspevku fóra, teraz bude môcť rohlik jemu a nie administrátorovi vyčítať, že poslal do fóra namiesto odpovede román... Žmurk

Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Skywalker
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: piatok, 29. septembra 2006, 9:58    Téma: Láska a odpovede rôznym uživateľom fóra ! Odpovedať s citátom

REAKCIA K LÁSKOŽRÚTOVMU PRÍSPEVKU :

Nie vždy je láska k neživým veciam zástupnou láskou, ktorá v skutočnosti reprezentuje lásku k ľudom. Existuje mnoho príkladov. Okrem toho, zbieranie obrazov býva zväčša pre vlastné potešenie človeka, t.j. kvôli náklonnosti k umeleckému cíteniu, takisto aj človek, ktorý obrazy maľuje, zväčša maľuje pre vlastný estetický pôžitok. Myslím si, že zástupná láska sa môže formovať iba pri niektorých činnostiach, ale nedokážem nájsť zástupnú lásku vo veciach, v exaktne neživých veciach.

S tou pravou a falošnou láskou s Tebou plne súhlasím

Žmurk Úsmev Smiech

Súhlasím s tým, že slová ako Boh, Pravda, Spravodlivosť, Múdrosť sú z teologického hľadiska synonymné, ale smútim z toho, že v tomto pozemskom svete sa prejavuje čoraz viac nespravodlivosti alebo zdanlivej spravodlivosti. Samoľúbosť človeka, vidina veľkého bohatstva alebo nenávistné sklony ku druhým sa skrývaju za touto oponou takmer nespravodlivého sveta. Múdrosť a inteligenciu si netreba zlučovať, je to niečo absolútne odlišné. Skutočná múdrosť pramení z poznania lásky. Človek zo svojho dobrého srdca nakloneného Svetlu sám vie, ako treba konať v duchu Lásky a v duchu múdrosti zároveň.

Žmurk Žmurk Žmurk

Absolútne s Tebou súhlasím, čo sa týka Tvojich odpovedí na BaPhometovu otázku číslo 1 a číslo 2 ohľadom partnerskej a priateľskej lásky.

Absolútne s Tebou súhlasím, čo sa týka najčistejšej lásky k Bohu. Lenže, neberies v ohľad, že sú kvantá ľudí, ktorí tento základný princíp celej existencie pozemského sveta nechápu a ani neuplatňujú. Je niekoľko typov ľudí. Niektorí Boha nemilujú, pretože sa oňho nezaujímajú, predstierajú svoje konanie iba navonok, potom sú takí, ktorí neveria, tým prajem skoré otvorenie očí, srdca a nech už konečne začnú používať mozog ako prostriedok pre myslenie, nie sa plne podriaďovať mozgu a obmedzovať sa iba na to, čo náš mozog dokáže pochopiť. Potom je taká skupina ľudí, ktorá sa snaží žiť podľa princípu lásky milovaním ostatných. Je to však jeden veľký problém, nie každý vie precítiť Boha. Toto je svetový fenomén. Existuje nespočetné množstvo Kresťanov, ktorí absúlutne nedokážu začať milovať skutočne Boha od srdca, pretože pre nich nie je hmotnou osobou, je pre nich abstraktný, veľmi veľa ľudí potrebuje na naviazanie lásky poznanie, kontakt s človekom, zážitky s človekom, ale Boha sa nedá hmotne spoznať, dá sa ho spoznať a pocítiť iba duševne.

Jednoducho, pamätáte sa na prikázanie lásky ?
MILOVAŤ BUDEŠ SVOJHO PÁNA BOHA CELÝM SVOJIM SRDCOM, CELOU SVOJOU DUŠOU, CELOU SVOJOU SILOU A CELOU SVOJOU MYSĽOU A SVOJHO BLÍŽNEHO AKO SEBA SAMÉHO !

Jednoducho, nespočetné množstvo Kresťanov absolútne nedokáže toto prikázanie naplniť, pretože to je pre nich nemožné, majú obrovskú úctu k Bohu, majú ho radi, sú mu veľmi vďační za to, že im poskytol život, že im pomáha, že ich ochraňuje, sú mu vďační, že im dal možnosť žiť večný život vo večnej radosti, ale nedokážu ho skutočne milovať, nedokážu ho milovať ako seba samého, alebo ako svoje deti, alebo ako svojho najbližšieho blížneho. Pretože nedokážu vyvinúť takú veľkosť lásky k bytosti, ktorú nikdy nevideli, aj keď v neho 100 percentne veria, ktorú nikdy nemohli cítiť, o ktorej len vedia, že je Láska, ale samotnú lásku, ktorú Boh hlása, vytvoriť k nemu nevedia, pretože veľa Kresťanov má veľa mylných domnienok o spôsobe života alebo vôbec o katechizme. A veľmi veľa ľudí sa nevie s Bohom ani dostatočne dôkladne spojiť, človek musí pocítiť prítomnosť Boha skrze skutky seba a skutky druhých. Každý jednotlivec musí cestu ku svetlu prežiť v sebe, musí ju sám objaviť, ak chce po nej bezpečne putovať. Človek má v sebe len schopnosť intuitívneho vyciťovania Božskej prítomnosti, ktorá môže niekedy vyvolať silné rozochvenie , napríklad pri hlbokej bolesti alebo radosti. Keď som sa kedysi dávno pýtal mojej najlepšej priateľky, že ako mám skutočne začať milovať celou svojou dušou Boha, povedala mi, že jedine tak, keď budem milovať všetkých ostatných na svete. Jedine tak sa dá pocítiť nekonečná Božia Láska, ktorá spočíva v spravodlivosti. A skutočne, ked človek svojim dobrým chcením koná dobro, dostane sa mu takisto dávka dobra. Je to jedinečný zákon rovnosti. Skutočne sa zamyslite, že či Boha milujete tak, ako svojho rodiča alebo ako svoje dieťa alebo ako svojho partnera.

Ježiš Kristus predovšetkým vedel, že je Boží syn, čiže, práve preto nepotreboval žiadnu inú konvenčnú lásku ku svojmu duchovnému vzostupu, pretože vedel, že má Lásku Boha Otca. Problém je v tom, že veľa ľudí chce svoje srdce otvoriť Bohu, chce Boha prijať, prijíma Krista skrze eucharistiu, ale stále nedokáže začať skutočne milovať Boha ako seba samého.

Nechápem Plač Nechápem

Áno, človek vždy odveky hľadá zložité skladačky, ktoré sa pokúša rozlúštiť, prísť im na koreň, prísť na podstatu, spoznať vysoko - organizovaný mechanizmus, ktorý je v skutočnosti oveľa prostejši, ako sa človek nazdáva, človek musí pochopiť, že musí uvažovať v Božích otázkach jednoducho.

A na záver tejto odpovede Láskožrútovi, niekoľko citácií Abd-ru-shin-a !

""Kto v sebe prechováva pevné chcenie k dobru a snaží sa o čistotu svojich myšlienok, ten už našiel cestu k Najvyššiemu!""

""Len to čo človek vnútorne prežil, čo precítil vo všetkých obmenách, len to dokonale pochopil !""

""Vo vesmíre pôsobí večný zákon: len v dávaní môže sa tiež prijímať, pokiaľ ide o trvalé hodnoty !""

""Udržujte krb svojich myšlienok čistý, tak založíte mier a budete šťastný!
Veriť bez pochopenia je len ťažkopádnosť a lenivosť myslenia.""

""Miluj blížneho svojho ako seba samého - čo činíte pre svojho blížneho, to konáte v skutočnosti pre seba! To je kľúč ku vzostupu!""

""Kto pri svojom konaní stále myslí i na to, aby nespôsobil škodu svojmu spolublížnemu, ktorý mu dôveruje a nerobí nič také, čo by potom tohoto mohlo trápiť, ten bude vždy konať tak, že zostane duchovne nezaťažený, a preto môže byť nazvaný skutočne cudným.""

""Všeobsiahle snaženie k dobrému, ktoré dokáže vznik vašich myšlienok zahaliť a preniknúť ešte prv, ako nadobudnú formu, to je to pravé, čo potrebujete.""

REAKCIA K PRÍSPEVKU PANI RIADITEĽKY :

Áno, pani riaditeľka, človek musí žiť láskou, ale všetci veľmi dobre vieme, že aj keď sa niekedy snažíme, neustále v tej láske žiť nevieme, vždy sa vyskytne nejaký ten pozemský problém, ktorý treba vyriešiť, ale človek musí zachovávať pevnú vôľu, odhodlanie, iniciatívu a hlavne nestratiť vieru. Alebo skôr chuť ku konaniu dobra, pretože nie vždy je spravodlivosť k človeku v pozemskom svete naklonená, Božia spravodlivosť však nikoho neminie. Takisto Vám prajem všetko dobré do spravodlivého života plného odpúšťania, nakoľko jedine vtedy je človeku taktiež odpustené.

REAKCIA K BAPHOMETOVMU PRÍSPEVKU :

Áno, priateľ môj, keď nazrieme do praxe, uzrieme tam niečo iné ako pravú lásku, veľkú dávku skazenosti, zvrátenosti a nepriateľstva, aj takýto je však svet a človek by sa mal celým svojím bytím snažiť o to, aby pomohol aj takým, ktorí Svetlo Pravdy uzrieť nechcú, pretože tým vlastne človek prestáva byť ľahostajný voči ostatnému svetu, pretože má záujem o prehĺbenie dobra v celom jestvovaní života.

Drahý BaPhomet, je pochopiteľné, že je veľké množstvo ľudí, ktorí nevedia prechovávať lásku ku cudzím ľudom, návod na to Ti povedať v tomto momente neviem, treba si však klásť otázku, že či je toto predsavzatie možné vykonať alebo či je to len Tvoja osobná lenivosť a nezáujem alebo či je to Tvoja ľahostajnosť, alebo jednoducho sa môžeš spýtať aj samého seba, že či Ti vlastne bude nejakým spôsobom prospešné to, keď sa budeš usilovať o milovanie všetkých naokolo. Všetko je to na Tebe, je to Tvoje rozhodnutie, častokrát to človek nepochopí, kým to sám neprežije. Ale poviem Ti jedno, toľko dobra, koľko vykážeš, toľko sa Ti zaručene vráti v najnádhernejšom zákone zvratného pôsobenia.

Radosť Rehot Smiech Radosť Vyplazený jazyk Smiech

BaPhometo, položil si vynikajúcu otázku, ktorá znela, že akú cenu má láska človeka, ktorý miluje všetkých, keď sa o jeho priazeň netreba snažiť ?

Má obrovskú cenu, pretože dáva mnohým ostatným ľudom príklad, pre ľudí je taký človek veľmi zaujímavý človek, mnohí nerozumejú, že ako to môže dokázať, ako môže byť taký. Ako môže všetkých milovať ? Ak si spomínaš, na tomto Gymnáziu bol taký človek, bol to náš kňaz v druhom ročníku. Takáto láska má takú cenu, že sa ostatní ľudia začnú snažiť byť ako on, takisto začnú vykazovať dobro a práve tým sa tá vzájomná láska prehĺbi.

Predovšetkým si musíme položiť otázku, že čo je dobro a čo je zlo. Ďalšie definície Rehot Rehot Rehot

Dobro si každý vyloží inak, každý ho inak chápe, pre každého je dobro niečim iným. Určuje to výchova, spôsoby, vnútorný hlas človeka, duša človeka a rozum. Ale dobro je podľa mňa láska, pretože dobro vychádza z lásky, pretože bolo by na svete toľko problémov, keby všade panovala láska ? Čistá láska ? V tomto momente neviem odpovedať na to, že či láska nemôže existovať bez nenávisti, ale budem sa nad tým zamýšľať !

Áno, láska sa nedá rozumovo racionálne pochopiť, dá sa iba prežiť, precítiť. Ale ver mi, že ten typ Božej lásky sa skutočne nemôže rovnať hociktorej inej čiastkovej láske Úsmev

Baphometo, dôvera v Cirkev je niečo úplne iné ako dôvera v Boha, človek sa musí vo svojej viere formovať sám, musí naslúchať Bohu, svojmu vnútornému hlasu, ktorý mu vraví, že čo je dobré a čo je zlé. Cirkev pre Teba nie je dôležitá, stačí osobný vzťah s Bohom. Každá inštitúcia, aj Cirkev, má mnoho chýb, to je nepopierateľné, pre duchovný vzostup človeka je však dôležité iba správne chcenie konania dobra a pestovania lásky.

Áno, viera je dar, ale dá sa navodiť, ale nie systematicky, musí to prísť, musíš sám prísť na to, kedy to nastane, sám zistíš, kedy sa obrátiš ku Svetlu.

Na záver poviem, že WIKIPEDIA JE GENIALITA Rehot Je to vynikajúci zdroj vzdelávania. Česť jej zakladateľom. Idem sa zaoberať tou teologickou frázou, ktorú si tam spozoroval:

Študent Študent Študent Radosť Radosť Radosť Vyplazený jazyk

REAKCIA KU KLEOVMU PRÍSPEVKU :

Veľmi dobre si pamätám na tretie Božie prikázanie. Cirkevné prikázanie ma nezaujíma, pretože ho nestanovil Boh, ale Cirkev podľa toho, čo uznala za vhodné. Pochop už konečne, že to, čo človeka formuje, nie je cirkev, ale je to on sám, chápeš ? To znamená, že človek sa musí snažiť svätiť každý svoj deň, nielen sviatočný, a svätí ho podľa toho, aké skutky koná, ako pomáha, ako miluje. Tu nejde o modlitbu, o chválospevy, o vzopínanie rúk, tu ide o čin a o myšlienku. Ale, samozrejme, že je pekné, keď človek do kostola chodí, prijíma eucharistiu a s láskou si zaspieva, a je tam fajn atmosféra, lenže, niekedy na tých ľudom vidím, ako tam chodia z letargie, zo zvyku, nevenujú dostatočne pozornosť evanjeliu, neuvedomujú si jeho silu, ktorá má pomôcť človeku v živote. Úsmev

PRAJEM VŠETKÝM VEĽA LÁSKY, POROZUMENIA, ZDRAVIA, MÚDROSTI A VEĽA NEZAKALENÉHO VIDENIA.

NEZABUDNITE, ŽE V ODPUSTENÍ DRUHÝM SPOČÍVA ODPUSTENIE VÁM.

Prajem vám všetkým príjemný dobrý deň !

Radosť Radosť Radosť Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Žmurk Žmurk Žmurk Smiech Smiech Smiech Rehot Rehot Rehot

kleo
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

PríspevokZaslané: piatok, 29. septembra 2006, 11:52    Téma: Odpovedať s citátom

ahoj skwalker!

No vidim ze teba nepresvecim nicim aby si chodil do kostola....ale som sa nad tym zamyslela a ja ta nenutim tam cchodit a je to navyse tvoja osobna vec!

pekny den zelam
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> Viera Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia
Strana 3 z 5

Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy

SwiftBlue Theme created by BitByBit