Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage

PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Otváracie hodiny PC učebne cez letné prázdniny

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Plusy a mínusy
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra

Na fóre od: 15. 5. 2006
Príspevkov: 760
Reputácia: 1251.5
Hlasovania: 9

PríspevokZaslané: štvrtok, 5. júla 2007, 22:17    Téma: Otváracie hodiny PC učebne cez letné prázdniny Odpovedať s citátom

PC učebňa (č. 1) bude počas letných prázdnin pre žiakov, študentov, zamestnancov a priateľov školy otvorená každú stredu od 10:00 do 13:00. (V prípade potreby – treba nahlásiť vopred – už od 9:00.) Niektorú stredu možno bude mať PC učebňa dovolenku, ale to sa ešte uvidí. Chameleón

Veríme, že túto možnosť viacerí využijú a prídu sa v lete naučiť napríklad, ako konečne niečo zverejniť na svojej vlastnej webstránke. Pripomíname, že každý (aj bývalý) žiak, študent, zamestnanec, vyučovací predmet, ročník, stupeň, trieda našej školy má na vdp.sk = vincentdepaul.sk svoju vlastnú webstránku, ale väčšina týchto webstránok žiaľ zatiaľ zíva prázdnotou. Smútok Možno práve letné prázdniny sú ten najlepší čas, naučiť sa niečo o tvorbe webstránok. Chameleón

Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
adam3313
harcovník(-čka) fóra
harcovník(-čka) fóra

Na fóre od: 19. 9. 2006
Príspevkov: 360
Reputácia: 400
Hlasovania: 4

PríspevokZaslané: piatok, 6. júla 2007, 16:28    Téma: Odpovedať s citátom

ta vebstranka na skolskom serveri za vela aj tak nestoji Zmätok
Ja si postupne zacinam vyrabat svoju, tak sa mozno niekedy dockame toho, ze ju tak linknem Radosť

Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora MSN Messenger
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra

PríspevokZaslané: piatok, 6. júla 2007, 19:13    Téma: Odpovedať s citátom

adam3313 napísal(a):
ta vebstranka na skolskom serveri za vela aj tak nestoji Zmätok

A čo sa Ti akože nepáči Otázka Však keď si pozrieš Tvoju vlastnú stránku, tak jediné, čo na tej stránke musí zostať tak, ako vidíš dnes, je úzky navigačný panel a logo naľavo, úzky prúžok so záložkami nad stránkou a na záver jeden pruh pod stránkou. (Pričom aj farby týchto prvkov, čiže variácie modrej, sa dajú zmeniť na iné farby.)

Ale všetko ostatné, čo je na stránke, vrátane farieb, textov, fotiek, si každý žiak (študent, učiteľ, predmet, trieda atď. atď.) môže upraviť tak, ako len chce Zvolanie Veď naše webstránky podporujú drvivú väčšinu klasických HTML značiek, takže dajú sa tvoriť aj zložitejšie dizajny, ak by niekto mal na to chuť/čas.

Že Ty máš na stránke (zatiaľ) iba text, ktorý mal byť skôr na stránke s diskusiou, takže stránka vyzerá dosť fádne, je len Tvoja voľba. Žmurk A to si ešte na naše pomery veľmi pokrokový, lebo väčšina ľudí z našej školy na svojich osobných webstránkach nemá zatiaľ vôbec nič. Otrasné Bude asi trvať zopár rôčkov, kým sa naše školské webstránky poriadne rozbehnú. Len na motivovanie ľudí na škole, aby sa venovali tvorbe webstránok, by sa dal zamestnať ďalší človek na plný úväzok.

Inak máš pravdu a je jasné, že webstránky našej školy majú skôr slúžiť na jednoduchšie prezentačné účely, respektíve môžu byť v budúcnosti využívané aj na písanie domácich úloh, testov, robenie si poznámok počas vyučovacej hodiny atď. Je fakt, že kto chce niečo zložitejšie, vytvorí si svoje vlastné webstránky niekde inde, ako hovoríš, a na svoju školskú stránku dá link na presmerovanie. Cool

Ide o to, že väčšina ľudí (bez rozdielu veku) nemá zatiaľ ani šajnu, ako sa vytvárajú čo aj len také jednoduché stránočky, aké máme na školskom serveri. Úsmev A majú z toho strach. Takže pre nich je naša ponuka: sme škola, takže na našich školských stránkach si môže každý do sýtosti zaexperimentovať s tvorbou webstránok a potom niečo zložitejšie už môže vytvoriť trebárs aj niekde inde. Úsmev

Slovensko / Slovakia
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
adam3313
harcovník(-čka) fóra
harcovník(-čka) fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 16. júla 2007, 12:56    Téma: Odpovedať s citátom

dost ludi o tom sajnu ma, ale predpokladam, ze sa to nikomu neche vyrabat a stracat pri tom hodiny. Aj ja sa musim dobre premost aby som si nasiel nejaky cas, sadol za pocitac a chvilku sa pohral s Dreamweaverom Radosť
Takze podla mna je to len otazkou casu a trpezlivosti. Ved HTML vobec nieje tazke Vyplazený jazyk

Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora MSN Messenger
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra

PríspevokZaslané: pondelok, 16. júla 2007, 13:05    Téma: Odpovedať s citátom

Pokiaľ ide o naše školské stránky, netreba ovládať žiadne HTML. Stačí len vedieť po slovensky a ťukať do klávesnice. Cool Čiže stačí v čistom texte (plain-texte) tam napísať niečo o sebe, alebo o svojej triede, vyučovacom predmete, úspechoch či podujatiach školy atď.

(O formátovanie a skrášľovanie dizajnu webstránky sa potom už môže postarať hocikto iný. Veď sú to wiki stránky.)

Slovensko / Slovakia
Návrat hore
adam3313
harcovník(-čka) fóra
harcovník(-čka) fóra

PríspevokZaslané: utorok, 17. júla 2007, 14:10    Téma: Odpovedať s citátom

ale aj na to tukanie si treba najst cas Žmurk

Návrat hore
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Reputácia: 644.1
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: utorok, 17. júla 2007, 14:23    Téma: Odpovedať s citátom

Máš pravdu.

Ale keby väčšina ľudí, bez rozdielu veku, nebola lenivá a naučili by sa konečne písať na klávesnici poslepiačky všetkými desiatimi prstami, tak by ťukanie do klávesnice vôbec nebola bolestivá časová strata.

Ale naopak – radosť z tvorby Zvolanie

Žiaľ, drvivá väčšina ľudí dnes ešte prstoklad neovláda a výsledok potom je, že naše školské webstránky väčšinou zívajú prázdnotou. Plač

Na Slovensku všetky možné nezmysly sú súčasťou povinnej maturity, ale to, čo by naozaj v praktickom pracovnom aj súkromnom živote využil každý človek, čiže prstoklad – to nie je povinná (ani žiadna iná) súčasť maturity. Rovnako nie je súčasť maturity ani ovládanie osobného počítača, hoci to je pre dnešného vzdelaného človeka potrebnejšia zručnosť než matematika, prírodovedný predmet, možno dokonca aj cudzí jazyk.

Nič pre mňa lepšie neilustruje prevrátenosť a zaostalosť slovenského školského systému, než fakt, ako sú pri maturite v 21. storočí naďalej ignorované počítače a prstoklad. Kým sa nestane prstoklad povinnou súčasťou maturity, a kým sa v rámci maturity buď zruší písanie slohov, alebo sa slohy budú písať na počítači (pretože už dávno začalo 21. storočie), budem považovať maturitu za frašku a slovenské školstvo za paródiu na vzdelávanie. Sarkasta Vyplazený jazyk

(Sorry za ostrejší tón, ale ešte som neobedoval, školská jedáleň je cez prázdniny zatvorená a vonku je 37 stupňov.) Nechápem Úsmev

Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 19. júla 2007, 10:45    Téma: Odpovedať s citátom

Na vyššie uvedené som emailom dostal reakciu. Preposielam svoju odpoveď...

citát:
Prstoklad je OK, nejaké základy by sa mohli preberať počas 2-3 vyučovac. hodín, ale ako súčasť maturít no to si výrazne prehnal.

Prečo? Ako som napísal: prstoklad je niečo, čo v praktickom živote pre pracovné a/alebo súkromné potreby využije každý človek bez výnimky.

Ak maturita má znamenať „pripravenosť na dospelý život“, nemajú byť jej súčasťou práve také veci, ktoré sa najviac zídu pre praktický život?

Ale keďže je slovenský pseudo-systém školstva postavený na hlavu, niet divu, že dôraz sa kladie na nepraktické veci.

citát:
A čo máš proti slohom ?

Nič. Ale slohy sa nepíšu na papier Zvolanie To je to isté, ako keby mal niekto dnes v rámci maturity vyrývať do kameňa či hlinených tabuliek, písať na papyrus alebo kresliť do piesku.

Proces písania je radikálne iný pri použití počítača a papiera. Na počítači máš kedykoľvek možnosť sa vrátiť, vymazať, presunúť, opraviť, čo uvoľňuje kreativitu. Papier naopak kreativitu brzdí, čiže sloh napísaný v roku 2007 na papier nevypovedá nič o skutočných schopnostiach pisateľa. Preto treba slohy na maturitách buď zrušiť úplne, alebo ich písať na počítači. A zase sú to spojené nádoby: kto neovláda prstoklad, veľa toho napísať nestihne.

palsoft
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 25. 5. 2006
Príspevkov: 101
Reputácia: 515.8
Hlasovania: 2

PríspevokZaslané: štvrtok, 19. júla 2007, 15:43    Téma: Odpovedať s citátom

Alexander Avenarius napísal(a):
Ale keďže je slovenský pseudo-systém školstva postavený na hlavu, niet divu, že dôraz sa kladie na nepraktické veci.

Je to škoda, že sa s tým veľa narobiť nedá, aj keby sme sa snažili ako chceli. Treba zápal veľkej masy ľudí, ktorá by sa proti tomu postavila a prišla trebárs aj s nejakou petíciou. Ale to už vidím až moc naivne.

Každopádne, mne súčasný systém veľa nedal. To, čo som potreboval zistiť alebo sa naučiť, som si väčšinou dohľadal na internete a nie v starých knihách. 21.storočie ponúka veľa vymožeností, školský systém je v tomto najmenej 50 rokov pozadu. Žiaci by sa mali učiť ako spravovať svoj osobný účet v banke, nebyť oklamaný v obchode, ako správne reklamovať kúpené predmety alebo dajme tomu umiestniť svoj životopis na internete... Týchto praktických vecí mi tam chýbalo príliš veľa.

Nič. Ale slohy sa nepíšu na papier Zvolanie To je to isté, ako keby mal niekto dnes v rámci maturity vyrývať do kameňa či hlinených tabuliek, písať na papyrus alebo kresliť do piesku.

Ja som si na maturitách pri písaní slohu musel spomenúť na to, ako sa píše písaným a to už, myslím, hovorí samo za seba Smiech
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Ukáž webstránku autora
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 19. júla 2007, 16:44    Téma: Odpovedať s citátom

palsoft napísal(a):

Je to škoda, že sa s tým veľa narobiť nedá, aj keby sme sa snažili ako chceli. Treba zápal veľkej masy ľudí, ktorá by sa proti tomu postavila a prišla trebárs aj s nejakou petíciou. Ale to už vidím až moc naivne.

Nevidím to tak čierne ako ty. Ľudská inteligencia vždy nakoniec zvíťazí a ľudská tuposť vždy nakoniec prehrá. O tom je celý pokrok ľudstva a rozvoj civilizácie. Možno to potrvá ešte 10, možno 50, možno 100 rokov, ale raz nastane deň, kedy sa na školách bude učiť predovšetkým to, čo je potrebné pre praktický pracovný aj osobný život. Nie ako dnes, kedy sa učí všetko iné skôr než to, čo človek potrebuje pre životnú prax.

palsoft napísal(a):
21.storočie ponúka veľa vymožeností, školský systém je v tomto najmenej 50 rokov pozadu.

Žiaľ máš úplnú pravdu. Smútok

palsoft napísal(a):
Ja som si na maturitách pri písaní slohu musel spomenúť na to, ako sa píše písaným a to už, myslím, hovorí samo za seba Smiech

Hovorí to hlavne o tom, že maturita v dnešnej podobe je fraška a nie odraz relevantných vedomostí študenta. Samozrejme je fraška nielen preto, že ignoruje počítače a núti písať na papier, je tam aj X ďalších dôvodov...

adam3313
harcovník(-čka) fóra
harcovník(-čka) fóra

PríspevokZaslané: piatok, 20. júla 2007, 15:28    Téma: Odpovedať s citátom

a co keby ste zalozili nejaky kruzok na prstoklad, ked to uz nieje povinne? Napriklad po skole. Stavim sa, ze by tam prislo dost ludi Žmurk

Návrat hore
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra

PríspevokZaslané: piatok, 20. júla 2007, 16:17    Téma: Odpovedať s citátom

Podobná možnosť tu bola, je aj bude. Úsmev

Nemám osobne čas viesť plnohodnotný „krúžok“ prstokladu, ale hocikto si z našich školských stránok môže stiahnuť bezplatný výukový softvér prstokladu pre samoukov a začať sa už hneď dnes učiť.

Ďalej počítačovú učebňu máme otvorenú pre voľnú prácu s počítačmi každú stredu, aj počas letných prázdnin. (Cez prázdniny medzi 10:00 až 13:00, cez školský rok medzi 14:30 až 18:00.) Kedykoľvek môže hocikto prísť a poradíme mu, ako s výukovým softvérom prstokladu začať pracovať. Môžete to skúsiť priamo na našich počítačoch v učebni alebo si môžete doniesť vlastný notebook, kde vám softvér prstokladu pre samoukov v prípade záujmu radi nainštalujeme, spojazdníme a vysvetlíme, ako sa má používať.

Chce to len pravidelné cvičenie, ako každé iné učenie. Obetujete zopár týždňov pravidelných cvičení prstokladu a potom sa vám to vráti v množstve ušetrených hodín, dní, týždňov, mesiacov, pre počítačových fanatikov možno až rokov života.

A to vďaka tomu, že budete vedieť na počítači písať niekoľkonásobne rýchlejšie a s menej preklepmi než ľudia, ktorí „ďatľujú“ celý život dvoma prstami a nevedomky si svoj „nepočítačový“ život týmto skracujú a navyše značne znižujú produktivitu svojej práce. (Nepochopím, ako môže ktorákoľvek seriózna firma alebo organizácia tolerovať zamestnancov používajúcich pri práci počítač, ktorí neovládajú prstoklad.)

Slovensko / Slovakia
Návrat hore
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: sobota, 21. júla 2007, 23:09    Téma: Školská reforma Odpovedať s citátom

Keď už sme tú tému načali, dnes na webstránkach diskusného fóra SME zaujímavá debata sa rozprúdila o školskej reforme. Jeden slovenský učiteľ matematiky tam píše:

citát:
Nemôžeme chcieť od niekoho, kto myslí ako Kubánec, aby pracoval ako Japonec. Nemôžeme chieť, aby prišla reforma, lebo s ňou prídu vyššie požiadavky na učiteľov, prepúšťanie a likvidácia tých, ktorí sa nevedia presadiť. A my učitelia na to nie sme pripravení. Koľko ľudí na školách neovláda ani základy práce s PC – ako môžu učiť novými metódami, keď sú 100 rokov za opicami, keď majú nervy z toho, že žiak má podopretú hlavu.

Ja keď učím, však trpím – učiť logaritmy, kedy som to ja potreboval, kto z Vás to potreboval?

Niekto tu písal o skoršom dospievaní mládeže, koľko učiteľov je takých, že sú schopní to akceptovať?...

Kto pracuje na ministerstvách, na úradoch v riadiacich postoch – 30-40-roční ľudia? Nie, 40-60-roční, spolužiaci, kamaráti toho a toho... bez urážky... tí majú skúsenosti akurát zo SZM a nie s novými vyučovacími metódami (nemyslím doslovne všetkých, jednoducho to nepocítili na sebe – vrátane mňa). Som s tým zmierený, že [to] potrvá aspoň 2 generácie [...]

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Plusy a mínusy Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Strana 1 z 1

Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy

SwiftBlue Theme created by BitByBit