Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage
 
 PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Školský poriadok na webstránke

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Čo je u nás nové? / História stránok
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra


Na fóre od: 15. 5. 2006
Príspevkov: 760
Bydlisko: Bachova 4
Reputácia: 1251.5
Hlasovania: 9

PríspevokZaslané: sobota, 9. septembra 2006, 12:23    Téma: Školský poriadok na webstránke Odpovedať s citátom

Na webstránke:

poriadok.vincentdepaul.sk

sme dnes uverejnili kompletné znenie Školského poriadku. (Urobili sme tak vďaka tipu z diskusie o vhodnom oblečení žiakov/žiačok školy.)

_________________
Spojená škola sv. Vincenta de Paul
Bachova 4
821 03 Bratislava
Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra


Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Bydlisko: 15 min. od školy
Reputácia: 644.1
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: sobota, 9. septembra 2006, 13:07    Téma: Notebooky zakázané? Odpovedať s citátom

... a hneď aj môžeme dať tip, kde bude čoskoro potrebné aktuálne znenie Školského poriadku upraviť: V článku V, bode 7 sa píše, že notebooky nesmú byť používané na vyučovaní.

Keďže sa práve chystáme zriadiť nové jazykové laboratórium, kde budú učitelia aj žiaci pracovať s notebookmi, nebude zrejme možné notebooky a priori zakázať.

Vetu by bolo vhodné preformulovať v zmysle: je zakázané používať notebooky, ak takéto používanie nesúvisí s činnosťou, ktorá má prebiehať na vyučovacej hodine.

Navyše je neporovnateľne efektívnejšie robiť si poznámky z výkladu učiteľa na notebooku, a nie v papierovom zošite. (Kto tvrdí opak, ešte sa zrejme nenaučil efektívne používať počítač.)

Je nepochybné, že v blízkej budúcnosti prestanú byť zošity používané celkom a nahradia ich notebooky. To znamená, že každý žiak bude mať svoj notebook. Za pozornosť stojí, že v angličtine slovo notebook znamená zošit. Aj to svedčí o tom, že elektronické notebooky majú pre budúcnosť prebrať úlohu dnešných papierových zošitov.

Čiže nebude možné pre budúcnosť zakazovať používanie notebookov. Ale učiteľ, keď sa popri výklade učiva prechádza po triede, bude musieť dokázať monitorovať, že žiaci naozaj svoje notebooky využívajú na záznam výkladu učiva, prípadne na zadanú prácu na hodine, nie na niečo iné.

Veľmi pohodlne to bude vidno, ak sa bude učiteľ častejšie pohybovať v zadnej časti triedy, teda za chrbtom žiakov/študentov. Na jeden pohľad uvidí displeje všetkých notebookov Zvolanie

Ak žiaci budú používať na hodinách notebooky namiesto papierových zošitov, znamená to pre učiteľa dokonca ešte lepšiu možnosť kontroly Zvolanie Veď displeje počítačov sú vo zvislej polohe, teda učiteľ na jeden pohľad môže skontrolovať všetky displeje.

Ale papierové zošity sú vo vodorovnej polohe: ležia na lavici. Čiže ak má učiteľ kontrolovať, či si žiaci robia poznámky alebo si iba kreslia, musí prechádzať jednotlivo ku každému žiakovi a nazerať mu ponad ramená do zošita ležiaceho na lavici.

Notebookov na vyučovaní sa teda netreba báť a v (blízkej) budúcnosti ich už vôbec nebude možné zakazovať. Treba sa len naučiť kontrolovať, čomu sa pri práci na notebooku žiaci venujú. Takú kontrolu zvládne každý učiteľ, aj taký, ktorý nie je expert na používanie počítačov.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Súvisiaca námietka smeruje aj na zákaz používania, v tom istom bode 7 článku V, mobilných telefónov na vyučovaní.

Tu znova treba pamätať na technický vývin: mnohé telefóny už dnes majú funkcie osobných počítačov Zvolanie A tie znova môžu byť skvelou pomôckou na vyučovanie.

V blízkej budúcnosti teda bude platiť: každý mobilný telefón = osobný počítač a každý počítač = mobilný telefón.

Keďže, ako je vysvetlené vyššie, zakázať používanie osobných počítačov pre potreby vyučovania nebude v budúcnosti možné – a bolo by to aj nezmyselné –, znova bude potrebné, aby sa učitelia naučili kontrolovať využívanie modernej techniky, nie ju a priori zakazovať.

Napríklad ja, pisateľ týchto riadkov, angličtinár a nemčinár, by som už dnes mal konflikt s aktuálnym znením Školského poriadku: môj mobilný telefón je totiž zároveň osobný počítač, na ktorom mám k dispozícii aj anglický, aj nemecký prekladový slovník, ktoré samozrejme neustále používam. A takáto nenahraditeľná pomôcka má byť zakázaná na vyučovaní? Sotva!

(Nezabudnime tiež, že na osobný počítač, aj vreckový vo veľkosti mobilného telefónu, sa zmestia desiatky rôznych slovníkov, ba encyklopédií, ktoré by inak žiak/študent nemohol počas vyučovania využiť. Aj keby sme hovorili iba o jednom jedinom slovníku cudzieho jazyka, počítačové vydanie slovníka má väčší rozsah než papierové vydanie, ktoré učitelia rozdávajú žiakom na hodinách cudzích jazykov.

Práve pred pár dňami naša škola dostala veľmi výhodnú ponuku zakúpenia multilicencií Veľkého anglicko-slovenského a Veľkého nemecko-slovenského slovníka vo formáte PocketPC alebo Palm, teda vhodnom aj pre mobilné telefóny. Dúfam, že naša škola na ponuku zareaguje kladne a tieto mobilné slovníky pre žiakov aj učiteľov zakúpime.)

Znenie článku V, bodu 7 Školského poriadku preto bude skôr či neskôr nevyhnutné upraviť tak, aby držalo krok s dobou a technickým vývinom.

_________________
avenarius@vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Rudiger
štamgast fóra
štamgast fóra


Na fóre od: 17. 5. 2006
Príspevkov: 132
Bydlisko: Sis.gov.sk,Lamky.net , Hojko.com
Reputácia: 146.4

PríspevokZaslané: sobota, 18. novembra 2006, 0:25    Téma: Odpovedať s citátom

Pan ucitel Avenarius.Mate pravdu.Bolo by lepsie pisat si poznamky na notebooku [usetri sa papier je to lahsie nosit....]... Myslim ze ak chce byt skola moderna mohla by dovolit ziakom nosit si do skoly vlastne laptopi... zvisilo by jej to preztiz
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Ukáž webstránku autora MSN Messenger
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra


Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Bydlisko: 15 min. od školy
Reputácia: 644.1
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: sobota, 18. novembra 2006, 10:34    Téma: Odpovedať s citátom

Rudo, to, čo som písal, platí len o ľuďoch, ktorí vedia písať na počítači všetkými desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu.

To myslím nie je tvoj prípad, čiže pre teba je ešte stále rýchlejšie písať perom na papier, až kým sa nenaučíš poriadne ovládať počítač, čiže písať na ňom všetkými desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu.

Čiže súhlasím s tým, aby sa žiakom a študentom, ktorí nevedia písať na počítači všetkými desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu, zakázali nosiť do školy notebooky.

To by som dal dokonca ako podmienku na povolenie používania notebookov na vyučovaní. Chceš si robiť poznámky na vyučovaní na notebooku Otázka Ak áno, musíš vedieť dokázať písať na počítači desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu, alebo aspoň musíš dokázateľne pracovať na tom, že sa túto metódu písania už práve učíš.

Dá sa to naučiť aj za pár mesiacov ako samouk, treba len chcieť a nebyť lenivý. K dispozícii je výukový softvér zadarmo.

Je nanajvýš smiešne počúvať ľudí, ktorí sú príliš leniví na to, aby sa naučili písať všetkými desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu (a žiaľ platí to aj o mnohých už dospelých ľuďoch, ktorí majú využívanie počítača v pracovnej náplni 40 hodín týždenne Zvolanie Otrasné Hnev Otrasné ), hovoriť: „Však ja dosť rýchlo ďatľujem, ja nepotrebujem desať prstov na písanie...

Takému lenivému zamestnancovi by som najprv dal ultimátum – máš štvrť roka na to, aby si sa to naučil(a) – a potom nech taký človek radšej robí manuálnu prácu, pri ktorej netreba využívať počítač. Už nám nevládnu komunisti, aby si firmy a organizácie mohli dovoliť zamestnávať lenivých ľudí, ktorí nevedia alebo nechcú pracovať efektívne.

Platí jedna primitívna zásada: kto sa pri písaní musí pozerať na klávesnicu, bude vždy písať pomalšie alebo s väčším počtom preklepov než ten, kto sa pri písaní na klávesnicu pozerať nemusí nikdy.

Čiže človek, ktorý nevie na počítači písať všetkými desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu, mrhá buď svoj čas alebo čas svojho zamestnávateľa. Alebo odovzdáva texty s väčším počtom preklepov. To je tak jasná a nespochybniteľná rovnica, ako 2x2 = 4. Čiže pozeranie na klávesnicu pri písaní = dlhší čas na písanie textu alebo väčší počet preklepov. (Lebo nie je možné kontrolovať písaný text už priamo popri písaní, keďže pozeráš na klávesnicu, alebo za cenu časových strát pozeráš striedavo na klávesnicu a na displej.)

Kto tejto jednoduchej rovnici nerozumie, mal by sa radšej živiť manuálnou prácou, respektíve (v prípade žiakov a študentov) zaslúži si zákaz používania notebooku na vyučovaní.

Lebo môžeš byť aj držiteľ svetového rekordu v maratóne, aj tak dobehneš z Bratislavy do Trnavy pomalšie, než tam v pohode dôjdem ja na trojkolke.

Mimochodom, ak existuje nejaký vyučovací predmet, ktorý by mal byť v školách naozaj povinný pre všetkých bez výnimky, mala by to byť nie matematika, nie telesná výchova... ale práveže písanie všetkými desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu Zvolanie Lebo toto naozaj v živote využije každý, kto sa nebude živiť manuálnou prácou. A obzvlášť to využije každý, kto ide po maturite študovať na vysokú školu.

Čiže ja by som dokonca ovládanie písania na počítači desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu stanovil ako povinnú maturitnú požiadavku. Ak to neovládaš – nezmaturuješ.

Je iba odrazom absurdnosti slovenského školského systému, že taká absolútne základná vec, ako písanie všetkými desiatimi prstami bez pozerania na klávesnicu, nielenže nie je na našich školách povinný predmet, ale dokonca sa ani vôbec nevyučuje. (S výnimkou podaktorých, najmä špecializovaných stredných škôl. Počítačový prstoklad by však mal byť povinný predmet už na ZŠ, pre všetkých žiakov aj učiteľov.)

Howgh.

(Hneď mi budú lepšie chutiť sobotné raňajky, keď sa človek hneď zrána poriadne rozčúli. Rehot Hnev Hnev Radosť Otrasné Rehot )

_________________
avenarius@vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
adam3313
harcovník(-čka) fóra
harcovník(-čka) fóra


Na fóre od: 19. 9. 2006
Príspevkov: 360
Bydlisko: Right Next Door To Hell
Reputácia: 400
Hlasovania: 4

PríspevokZaslané: sobota, 18. novembra 2006, 13:23    Téma: Odpovedať s citátom

Ked by ste dovolili pouzivat laptopy, bol by kazdy kto by chcel byt moderny donuteny sa naucit pisat desiatimi prstami. Radosť
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora MSN Messenger
Zobraziť príspevky za predchádzajúce:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Čo je u nás nové? / História stránok Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy



SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB 2.0.20 © 2001, 2006 phpBB Group
© 2006–2009 vincentdepaul.sk / Fórum založené 1. apríla 2006