Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage
 
 PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Opravovanie (nielen) diktátov na WIKI stránkach

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra


Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Bydlisko: 15 min. od školy
Reputácia: 644.1
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: nedeľa, 10. júna 2007, 13:36    Téma: Opravovanie (nielen) diktátov na WIKI stránkach Odpovedať s citátom

Rád by som dal do pozornosti názornú ukážku využitia WIKI softvéru na opravu napríklad diktátov. Ale analogicky môže poslúžiť na účinnú opravu akýchkoľvek písomných prác žiakov.

WIKI softvér máme síce na našich školských webstránkach nainštalovaný, ale zatiaľ ho žiadny vyučujúci na opravu písomných prác nevyužíva. Iste je to spôsobené aj faktom, že žiaci zatiaľ ešte stále používajú na vyučovaní predovšetkým papierové zošity a ešte nie každý žiak má svoj notebook. Reč je o bežných vyučovacích predmetoch, nie o informatike. Veď papierové zošity skôr či neskôr prestanú byť na školách používané celkom a stanú sa podobnou relikviou ako gramofón alebo kotúčový magnetofón.

Výhody opráv napríklad diktátu cez WIKI softvér sú obrovské. Nielen je oprava prehľadnejšia pre žiaka a zostáva mu trvalo názorne prístupná, ale učiteľovi prináša ohromnú úsporu času. Totiž stačí, keď má učiteľ text diktátu pripravený na počítači: namiesto opravovania diktátu iba vždy správne znenie diktátu vloží do webovej stránky daného žiaka cez CTRL+C, CTRL+V a diktát už opraví softvérZvolanie Učiteľ tak môže ušetriť hodiny pracovného času. (Nami používaný WIKI softvér síce nezratúva počty chýb v diktáte, ale farebne červenou ich zvýrazňuje, takže ľahko ich spočíta učiteľ. I známkovanie je prenechané učiteľovi.)

Ďalšia výhoda písania diktátov v elektronickej forme je, že žiaci sa naučia správne písať texty v elektronickej forme. Dnes je totiž situácia taká, že ani dospelí, teda vyučujúci, neovládajú základné typografické pravidlá písania na počítači. To znamená: za každým interpunkčným znamienkom s výnimkou úvodnej zátvorky a úvodzovky musí ísť medzera, čiže medzera musí ísť za každou bodkou, čiarkou, dvojbodkou, pomlčkou, otáznikom, výkričníkom, troma bodkami... Pri písaní na internete tiež treba odseky vždy oddeľovať dvojnásobným zariadkovaním, čiže vynechaním prázdneho riadku medzi odsekmi. To preto, lebo na rozdiel od písania na papier vo formáte A4 nie je šírka elektronického textu pevne daná – pevne daná je iba veľkosťou monitora či okna prehliadača, ktoré používa čitateľ. Preto sa hranice medzi odsekmi vizuálne strácajú, ak pisateľ nezariadkuje dvakrát pri každom prechode do nového odseku.

Aj tieto typografické záležitosti by teda WIKI softvér automaticky opravoval, popri korekcii samotných pravopisných chýb.

A teraz už konkrétna ukážka opraveného diktátu vo WIKI softvéri. Keďže na našich školských stránkach to zatiaľ nikto ešte neskúsil, rozbehol som to aspoň na svojich súkromných WIKI stránkach. Učím sa ako samouk francúzštinu, tak som si diktát z 27. lekcie urobil v elektronickej forme. Takto vyzerá po tom, ako ho automaticky opravil softvér.

To je veľmi prehľadný a užitočný spôsob opravy diktátu a viem, že k písaniu diktátov na papier sa už nevrátim. (Ako tiež vidno, moje znalosti francúzskeho pravopisu sú zatiaľ chabé, aktívne ovládanie tohto jazyka je u mňa predbežne tiež zatiaľ blízke nule...)

PS na rozptýlenie: Včera do nášho školského diskusného fóra jedna naša bývalá žiačka zaslala myslím reprezentatívnu ukážku súčasného slangu bratislavských stredoškoláčok.

_________________
avenarius@vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
palsoft
štamgast fóra
štamgast fóra


Na fóre od: 25. 5. 2006
Príspevkov: 101
Bydlisko: Bratislava
Reputácia: 515.8
Hlasovania: 2

PríspevokZaslané: nedeľa, 10. júna 2007, 17:10    Téma: Odpovedať s citátom

To je zaujímavé.. Koľko jazykov to dokáže opravovať? Alebo ako presne softvér vie, v akom jazyku má opravovať?
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Ukáž webstránku autora
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra


Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Bydlisko: 15 min. od školy
Reputácia: 644.1
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: nedeľa, 10. júna 2007, 20:27    Téma: Odpovedať s citátom

Ľubovoľný jazyk. Na jazyku nezáleží.

Veď tá „oprava“ nespočíva v ničom inom, ako v revízii (prekopírovaní) toho, čo v diktáte napísal žiak. Keď pozrieš na uvedený link, vľavo je text od žiaka, vpravo text od učiteľa.

Čiže predstavme si, že celá trieda žiakov práve dopísala diktát. Učiteľ znenie diktátu už musí mať v elektronickej forme k dispozícii na počítači – čo má väčšinou beztak Zvolanie

Takže učiteľ si teraz otvorí (najlepšie do záložiek jediného okna prehliadača) webstránky všetkých svojich žiakov, na ktorých uložili svoje diktáty. To sa dá zautomatizovať cez bookmark, čiže jediné kliknutie a učiteľovi sa behom sekundy na pozadí otvoria webstránky všetkých žiakov danej triedy.

Učiteľ si správne znenie diktátu skopíruje cez CTRL+C. A potom už iba na webstránke každého žiaka triedy vymaže žiakom napísané znenie diktátu a cez CTRL+V vloží svoje znenie. Stránku uloží a hotovoZvolanie Chyby v diktáte opravil softvér.

Týmto spôsobom učiteľ môže celej triede opraviť diktát za 2 alebo 3 minúty. Z vlastnej skúsenosti viem, že za bežných okolností každý jeden diktát si vyžaduje 3-5 minút na opravu. Ak máš 15 žiakov v triede, hneď je hodina času učiteľa preč... Takto je diktát všetkých žiakov opravený za pár minút a navyše v skutočne prehľadnej forme. Radosť

Ide pravdaže o vedľajšiu, nie primárnu funkčnosť WIKI stránok. Špecializovaný softvér by to možno zvládol ešte priamočiarejšie. No ale špecializovaný softvér by zasa nebol tak univerzálne využiteľný ako WIKI stránky.

Najlepšie na tom celom je, že to nie je sci-fi, ale už dnes realita na webstránkach našej školy. Ak bude mať niektorý z našich učiteľov chuť, hneď zajtra v pondelok môže niektorá trieda týmto spôsobom napísať diktát a učiteľ ten diktát už zajtra vyššie opísaným spôsobom môže opraviť.

Z tohto hľadiska škoda, že už neučím, hneď by som to otestoval v praxi. Úsmev Naplno sa tieto veci presadia naozaj až vtedy, keď každý žiak bude mať svoj vlastný notebook a „počítačové miestnosti“ na školách konečne zaniknú, pretože každá miestnosť na škole bude „počítačová“. Počítač

_________________
avenarius@vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Zobraziť príspevky za predchádzajúce:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Nemôžeš zasielať prílohy
Nemôžeš sťahovať prílohy



SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB 2.0.20 © 2001, 2006 phpBB Group
© 2006–2009 vincentdepaul.sk / Fórum založené 1. apríla 2006