Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage
 
 PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

Naše fórum úspešne skonvertované do utf-8 (Unicode)!

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> O fóre a stránkach
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra


Na fóre od: 15. 5. 2006
Príspevkov: 760
Bydlisko: Bachova 4
Reputácia: 1251.5
Hlasovania: 9

PríspevokZaslané: pondelok, 22. máj 2006, 23:58    Téma: Naše fórum úspešne skonvertované do utf-8 (Unicode)! Odpovedať s citátom

Ako už píšeme na provizórnej úvodnej stránke fóra, počas posledného víkendu (20.-21. mája 2006) sme celé diskusné fórum úspešne skonvertovali do kódovania utf-8 (Unicode).

Znamená to, že na našom diskusnom fóre možno odteraz na jedinej webstránke správne zobrazovať písmená zo všetkých jazykov sveta súčasne, aj v ľubovoľných vzájomných kombináciách.

Je možné, že v tomto smere je naše diskusné fórom unikátom nielen na Slovensku. Pripomenieme, že na webových stránkach vývojárov softvéru phpBB nie sú (až na 6 výnimiek) jazyky dostupné v kódovaní utf-8 (Unicode). Do tohto kódovania sme konfiguračné súbory 51 jazykov sveta museli konvertovať práve počas posledného víkendu a práve pre potreby nášho diskusného fóra vincentdepaul.sk.

Každý registrovaný návštevník nášho fóra si menu diskusného fóra môže prepnúť zo slovenčiny do 56 iných jazykov sveta vrátane najexotickejších. Takisto môžete odteraz posielať príspevky do diskusného fóra v ktoromkoľvek jazyku sveta – všetky diakritické písmená sa zobrazia správne. V jedinom príspevku diskusného fóra môžete kombinovať písmená z ľubovoľného počtu rôznych jazykov, ba aj z rôznych abecied.

Ak chcete experimentovať s výzorom menu tohto fóra, stačí, keď sa zaregistrujete a potom pôjdete do rubriky Moje nastavenia. Namiesto Slovak si môžete zvoliť ktorýkoľvek iný jazyk sveta, napríklad čínštinu. Pozor však, aby ste sa z čínštiny vedeli vrátiť naspäť do slovenčiny Zvolanie Zapamätajte si polohu položky menu Moje nastavenia na stránkach fóra (panáčik so žltou tvárou) – inak ju v čínštine len tak ľahko nenájdete. (Ak neovládate čínštinu. Cool)

Ukážka nášho diskusného fóra s aktivovaným čínskym (trad.) menu (obrázok sa po kliknutí zväčší!):



(Pre porovnanie si môžete pozrieť aj japonské a kórejské menu.)

Ukážka nášho fóra s aktivovaným španielskym menu (obrázok sa po kliknutí zväčší!):



Ukážka nášho fóra s aktivovaným ruským menu (obrázok sa po kliknutí zväčší!):



(Pre porovnanie si môžete pozrieť aj grécke menu.)

Ukážka nášho fóra s aktivovaným arabským menu (obrázok sa po kliknutí zväčší!):



(Pre porovnanie si môžete pozrieť aj hebrejské menu.)

Plne funkčné a 100%-ne multilingválne so správnymi diakritickými písmenami sú aj všetky notifikačné emaily automaticky rozosielané registrovaným návštevníkom fóra. Ak si za svoj preferovaný jazyk zvolíte japončinu, budú vám z tohto fóra doručované notifikačné emaily v japonskom jazyku.

Nasleduje ukážka notifikačného emailu v ruštine. Všimnite si, že ide o notifikáciu k téme fóra, kde sa diskutuje po slovensky – napriek tomu sú vďaka kódovaniu utf-8 (Unicode) všetky slovenské mäkčene, dĺžne aj ruské písmená na správnych miestach (obrázok sa po kliknutí zväčší!):



Za návod, ako postupovať pri konverzii diskusného fóra phpBB do slovenčiny, vďačíme kolegovi Ing. Dušanovi Zervanovi zo Spojenej školy sv. Jána Bosca v Novej Dubnici. Kedysi asistoval pri konverzii slovenského diskusného fóra phpBB o mobilných telefónoch, fony.sk, do utf-8 (Unicode). Preto nám Ing. Zervan bol schopný, prostredníctvom emailovej diskusnej skupiny Infoveku Údržba, poskytnúť (v emaili zo 17. apríla 2006) tento jednoduchý návod na konverziu phpBB fóra do utf-8 (Unicode):

Dušan Zervan napísal(a):
V podstate stačí previesť VŠETKY skripty, v ktorých sú lokalizované texty, do UTF, pridať do hlavičky a čo sa týka notifikácií, zrejme tiež pridať do hlavičky mailu [...] Každopádne, ak sa napríklad časom rozhodnete [...] z nejakých dôvodov na stránke mať napríklad grécke, či francúzske texty (trebárs jazykári spravia nejakú časť webu na výuku), UTF vám veľmi pomôže. Žmurk Ono je IMHO jednoduchšie texty už teraz kódovať v UTF, ako neskôr robiť konverzie, meniť databázu a podobne.

Tento návod bol presný a dnes už máme vďaka nemu celé fórum zakódované v utf-8 (Unicode).

Konkrétne rozpísané do jednotlivých krokov treba pre konverziu phpBB fóra do utf-8 (Unicode) urobiť nasledovné:
  1. kompletne všetky súbory (vrátane textových) z adresára /language, vrátane všetkých súborov v podadresároch /email, treba otvoriť v plain-textovom editore podporujúcom Unicode, napríklad v EditPlus-e, v PSPad-e alebo v obyčajnom Zápisníku/Notepade (štandardná súčasť Windows), a bez zmeny (ale pri správnom zobrazení všetkých písmen Zvolanie) všetky tieto súbory uložiť v kódovaní utf-8 (Unicode).
  2. v súbore lang_main.php treba v položke $lang['ENCODING'] = určiť ako kódovanie utf-8.
  3. (pre istotu, hoci sa to nezdá nevyhnutné:) vo všetkých súboroch index.htm v adresári /language aj v podadresári /email uviesť ako deklaráciu kódovania: charset=utf-8.
  4. vo všetkých predlohách notifikačných emailov v podadresári /email treba hneď na prvý alebo druhý samostatný riadok súboru (hneď po riadku so Subjectom) uviesť túto deklaráciu kódovania: Charset: utf-8.
  5. skontrolovať, či sa v ktoromkoľvek zo súborov v hlavnom adresári, kde je nainštalované fórum phpBB, nachádzajú diakritické písmená. Ak áno, každý takýto súbor je podľa postupu uvedeného v kroku č. 1 potrebné uložiť v kódovaní utf-8 (Unicode).
  6. skontrolovať adresáre templates/vasa_sablona a templates/vasa_sablona/admin, či sa v ktoromkoľvek zo súborov, ktoré sa tam nachádzajú, vyskytujú diakritické písmená. Ak áno, každý takýto súbor je podľa postupu uvedeného v kroku č. 1 potrebné uložiť v kódovaní utf-8 (Unicode).
  7. záverečný („víťazný“ Cool) krok, bez ktorého nebude nič fungovať: zálohovať kompletnú databázu phpBB fóra (cez administrátorské rozhranie), na svojom počítači ju podľa návodu uvedeného v kroku č. 1 uložiť v kódovaní utf-8 (Unicode) a ihneď tú istú zálohu zase obnoviť v phpBB fóre. HOTOVO! Celé fórum je skonvertované do utf-8 (Unicode) a plne, rovnoprávne multilingválne pre všetky jazyky sveta.
V našom prípade diskusného fóra na vincentdepaul.sk boli uvedené kroky skomplikované tým, že sme každý z nich museli urobiť... 51x, čiže pre každý jazyk, ktorý sme chceli na tomto fóre sprístupniť, osobitne. Naše fórum dnes priamo podporuje menu v 57 jazykoch, avšak iba pri 6 jazykoch – amharčine, esperante, tradičnej čínštine, mongolčine, sakhe a vietnamčine – bola konverzia do utf-8 (Unicode) už hotová. Pri zvyšných 51 jazykoch sme ju museli robiť my počas predošlého víkendu (20.-21. mája 2006) pre potreby tohto diskusného fóra.

Výsledok snahy hodnej webstránok jazykovo zameranej školy Cool však hádam stojí za to: v jedinom príspevku zaslanom do nášho diskusného fóra je odteraz možné kombinovať ľubovoľné písmená z ľubovoľných jazykov a abecied.

Ako ukážku, že to naozaj funguje, posielame v ďalšom príspevku tejto témy ten istý biblický citát (Matúš 10:39) v pestrej kombinácii 23 jazykov z celého sveta.

_________________
Spojená škola sv. Vincenta de Paul
Bachova 4
821 03 Bratislava
Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk


Upravil(a) Admin – utorok, 23. máj 2006, 9:10 (celkovo 10-krát opravený text)
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Admin
administrátor fóra
administrátor fóra


Na fóre od: 15. 5. 2006
Príspevkov: 760
Bydlisko: Bachova 4
Reputácia: 1251.5
Hlasovania: 9

PríspevokZaslané: utorok, 23. máj 2006, 0:57    Téma: Matúš 10:39 v 23 rôznych jazykoch sveta Odpovedať s citátom

Matúš 10:39 v 23 rôznych jazykoch sveta

slovenčina: Kto nájde svoj život, stratí ho, a ten, kto ho pre Mňa stratí, nájde ho.

nemčina: Wer sein Leben findet, der wird's verlieren; und wer sein Leben verliert um meinetwillen, der wird's finden.

angličtina: Whoever finds his life will lose it, and whoever loses his life for my sake will find it.

španielčina: El que halla su vida, la perderá; y el que pierde su vida por causa de mí, la hallará.

francúzština: Celui qui conservera sa vie la perdra, et celui qui perdra sa vie à cause de moi la retrouvera.

taliančina: Chi avrà trovato la sua vita, la perderà; ma chi avrà perduto la sua vita per causa mia, la ritroverà.

portugalčina: Quem acha a sua vida a perderá, e quem perde a sua vida por minha causa a encontrará.

dánčina: Den, som bjærger sit Liv, skal miste det; og den, som mister sit Liv for min Skyld, skal bjærge det.

švédčina: Den som finner sitt liv, han skall mista det, och den som mister sitt liv, för min skull, han skall finna det.

nórčina: Den som finner sitt liv, skal miste det, og den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det.

holandčina: Wie zijn leven niet wil opgeven, zal het verliezen. Maar wie zijn leven opgeeft voor Mij, zal het behouden.

maďarčina: A ki megtalálja az õ életét, elveszti azt; és a ki elveszti az õ életét én érettem, megtalálja azt.

čeština: Kdo nalezne svůj život, ztratí jej; kdo ztratí svůj život pro mne, nalezne jej.

poľština: Kto chce znaleźć swe życie, straci je, a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je.

chorvátčina: Tko za sebe čuva svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi život zaradi mene, naći će ga.

rumunčina: Cine îşi va păstra viaţa, o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa, pentru Mine, o va cîştiga.

bulharčina: Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.

ruština: Сберегший душу свою потеряет ее; а потерявший душу свою ради Меня сбережет ее.

vietnamčina: Ai gìn giữ sự sống mình, thì sẽ mất; còn ai vì cớ ta mất sự sống mình, thì sẽ tìm lại được.

kórejčina: 자기 목숨을 얻는 자는 잃을 것이요 나를 위하여 자기 목숨을 잃는 자는 얻으리라

arabčina: مَنْ يَتَمَسَّكْ بِحَيَاتِهِ، يَخْسَرْهَا؛ وَمَنْ يَخْسَرْ حَيَاتَهُ مِنْ أَجْلِي، فَإِنَّهُ يَرْبَحُهَا.

tradičná čínština: 得 著 生 命 的 , 將 要 失 喪 生 命 ; 為 我 失 喪 生 命 的 , 將 要 得 著 生 命 。

biblická gréčtina (koiné): ο ευρων την ψυχην αυτου απολεσει αυτην και ο απολεσας την ψυχην αυτου ενεκεν εμου ευρησει αυτην

Poslať sem túto multilingválnu kolekciu prekladov biblického verša Matúš 10:39 bolo jednoduché vďaka skvelým webstránkam venovaným multilingválnym biblickým textom: biblegateway.com.

Upozornenie: Čínština štrajkuje v niektorých verziách prehliadača Internet Explorer. Nejde o chybu na našej stránke, ale o chybu daného softvéru. Ten istý citát sa zobrazuje bezchybne v čínštine v prehliadačoch Opera 8.5 a Firefox 1.5.

_________________
Spojená škola sv. Vincenta de Paul
Bachova 4
821 03 Bratislava
Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: admin@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
rVdP
robot fóra


Na fóre od: 24. 7. 2006
Príspevkov: 179
Bydlisko: Bachova 4
Reputácia: 283.9
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: pondelok, 24. júla 2006, 12:09    Téma: Odpovedať s citátom

bump

(Tento príspevok zaslal robot fóra pre obnovenie správnej chronológie príspevkov v tejto časti diskusného fóra. Prečítajte si podrobnosti v susednej téme.)

_________________
Spojená škola sv. Vincenta de Paul
Bachova 4
821 03 Bratislava
Slovensko / Slovakia
IČO: 30852056 / DIČ: 2021728313
tel./fax: +421 2 43427453
email: info@vdp.sk
webstránky: vincentdepaul.sk & vdp.sk
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora
Zobraziť príspevky za predchádzajúce:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> O fóre a stránkach Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy



SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB 2.0.20 © 2001, 2006 phpBB Group
© 2006–2009 vincentdepaul.sk / Fórum založené 1. apríla 2006