Kliknite na logo a navštívte stránky Spojenej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove. Spojená škola sv. Vincenta de Paul
(Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage

PomocPomoc   VyhľadávanieVyhľadávanie   Zoznam návštevníkovZoznam návštevníkov   Skupiny návštevníkovSkupiny návštevníkov   Zaregistruj maZaregistruj ma 
 Moje nastaveniaMoje nastavenia   Súkromné správySúkromné správy   Prihlás maPrihlás ma 

OFF TOPIC
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15  Ďalšia

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> IX.B (2006/7)
Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému  
Autor Príspevok
Majlo
virtuóz(ka) fóra
virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 3. 12. 2006
Príspevkov: 624
Reputácia: 387
Hlasovania: 3

PríspevokZaslané: streda, 28. februára 2007, 20:06    Téma: Odpovedať s citátom

Miki napísal(a):
Tak ja nahodim novu temu. Bude vam smutno, ked sa vsetci rozprchneme na ine skoly? Plač
nefim......asi jooo.......ale ja sa nerozprchnem asi........sak co....mam to tu za domom Úsmev
virtuóz(ka) fóra
virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 18. 5. 2006
Príspevkov: 553

Reputácia: 350.1
Hlasovania: 2

PríspevokZaslané: streda, 28. februára 2007, 20:16    Téma: Odpovedať s citátom

Trochu mimo temu, Majlo, nepise sa nahodou to tvoje "cos´" skor ´cause?

"School is practice for the future, and practice makes perfect, and nobody is perfect, so why practice?" Billie Joe Armstrong
Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

Na fóre od: 27. 5. 2006
Príspevkov: 122
Reputácia: 644.1
Hlasovania: 1

PríspevokZaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 1:18    Téma: Apostrofy a slovenský prízvuk v angličtine Odpovedať s citátom

Miki napísal(a):
nepise sa nahodou to tvoje "cos´" skor ´cause?

Ak sa k tomu môže pritmoliť angličtinár...

'Cos je bežná neformálna skratka slova because, tak ako trebárs till je skratka z until alebo wanna je skratka z want to a gonna je skratka z going to.

Pravdaže, 'cause je takisto skratka z because, ale nie až tak ukrutne krátka ako 'cos. Chameleón

Pre priaznivcov gýčovitých vyznaní lásky som na ilustráciu vygooglil slovné spojenie 'cos I love you. 24 a pol tisíca výskytov nie je práve málo.

Pokiaľ ide o apostrof ('), pravidlo je také, že apostrof vždy zastupuje vynechané písmeno, prípadne písmená.

Preto napríklad rock'n'roll = rock and roll, čiže prvý apostrof zastupuje vynechané písmeno a a druhý apostrof zastupuje vynechané písmeno d. V skrátenom isn't (= is not) zastupuje apostrof vynechané písmeno o. A tak ďalej.

Keď sa pozrieme na cos a porovnáme ho s celým slovom, čiže s because, tak vidíme, že boli z neho useknuté písmená aj na začiatku (be-), aj na konci (-e).

Čiže ak by sme mali prísne dodržať pravidlo, mal by sa apostrof písať aj na začiatku, aj na konci, takto: 'cos'.

To by však vyzeralo veľmi čudne a preto sa väčšinou apostrof v tomto slove píše iba tam, kde bolo z pôvodného slova useknutých viac písmen, čiže na začiatku. Majlo by si teda mal signatúru opraviť takto: 'cos.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Výslovnosť tohto slova je, mimochodom, [koz] alebo [bikóz], nie [kos] alebo [bikós]. Prvá vec, ktorú sa musí Slovák naučiť, ak nechce mať v angličtine slovenský prízvuk, je prestať spodobovať znelé spoluhlásky na konci slov. Žiaľ, výslovnosť sa vo výučbe cudzích jazykov na slovenských školách zanedbáva a preto má v angličtine väčšina Slovákov (aj takých, ktorí si o sebe namýšľajú, že sú v angličtine fenomenálni) slovenský prízvuk: lebo spodobujú znelé spoluhlásky na konci slov.

Všimnite si, koľko Slovákov hovorí chybne [dok] namiesto správneho [dog] v slove dog; chybne [lárč] namiesto správneho [lár] v slove large; chybne [äs] namiesto správneho z] v slove as (lebo to prvé je ass = somár alebo zadok Zvolanie). A tak ďalej, a tak ďalej. Slováci v angličtine spravidla zle vyslovujú prakticky všetky slová, ktoré sa končia na znelú spoluhlásku – žiaľ, takých slov sú v angličtine desaťtisíce. A práve odtiaľ pochádza silný slovenský (slovanský) prízvuk v angličtine.

Na záver 2 klasiky, ktoré v angličtine zle vyslovuje 99% percent Slovákov: chybne [is] namiesto správneho [iz] v slove is; a chybne [of] namiesto správneho [ov] v slove of. Keď totiž Slovák povie [of], to vôbec nie je slovo of, ale už celkom iná predložka: off.

Práve takýmito vecami Slovák prezrádza svoj slovanský (východoeurópsky) prízvuk v angličtine. Ain't that so, Mr. Priščák? Cool

Koniec polnočného jazykového okienka, and may you all enjoy a good night's sleep Zvolanie

adam3313
harcovník(-čka) fóra
harcovník(-čka) fóra

Na fóre od: 19. 9. 2006
Príspevkov: 360
Reputácia: 400
Hlasovania: 4

PríspevokZaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 12:35    Téma: Odpovedať s citátom

Pan Avenarius ma pravdu. Svojho slovenskeho prizvuku sa ale clovek nezbavi ani keby niekolko rokov nepretrzite zil v anglicku alebo v USA.

A druha vec je, ze je taktiez tazke porozumiet roznym prizvukom, ktore maju v anglicku. Napriklad takemu typickemu Skotovi je dost obtiazne rozumiet uplne vsetko

Anglicania nam niekedy nerozumeju, lebo hovorime inym prizvukom. To je to iste, ako ked prijide nejaky cudzinec na Slovensko a snazi sa hovorit po Slovensky. Tiez mu bude velmi tazko rozumiet a niekedy budeme len nechapavo kukat. A takisto na nas niekedy pozeraju anglicania ked mi nieco povieme s tym nasim slovenskym prizvukom.

Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora MSN Messenger
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 13:07    Téma: Odpovedať s citátom

adam3313 napísal(a):
Svojho slovenskeho prizvuku sa ale clovek nezbavi ani keby niekolko rokov nepretrzite zil v anglicku alebo v USA.

Sú výnimky, ktorým sa to podarí.

Ale to nemá byť cieľom: byť dokonalý, stopercentný. Cieľom má byť snažiť sa neustále zlepšovať, smerovať k tej dokonalosti a stopercentnosti, aj keď možno ide o nedosiahnuteľný cieľ.

Chcel som len zdôrazniť, že otázka správnej výslovnosti je vo výučbe cudzích jazykov na našich školách podceňovaná. Keby žiakov už na základných a stredných školách upozorňovali, že goes sa nemá čítať [gous], ale [gouz], tak by sa Slováci ľahšie zbavili zlozvyku spodobovať znelé spoluhlásky na konci anglických slov. Vďaka tomu by potom Slováci vo všeobecnosti mali v angličtine menej výrazný východoeurópsky prízvuk, než majú teraz.

adam3313
harcovník(-čka) fóra
harcovník(-čka) fóra

Na fóre od: 19. 9. 2006
Príspevkov: 360
Reputácia: 400
Hlasovania: 4

PríspevokZaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 14:03    Téma: Odpovedať s citátom

Musim ale podoktnut, ze v tomto bola velmi dobra p. uc. Mrockova.
Vzdycky nam napriklad sugerovala do hlavy, ze have sa nevyslovuje [hew] ale [hev]. A napriek tomu to vacsina triedy tak vyslovovala...
Ostatne ucitelky anglictiny na nasej skole moc nepoznam, takze nemozem nic hovorit, ale ja som dostal velmi dobru vyucbu od p. uc. Mrockovej Radosť

Návrat hore
Ukáž informácie o autorovi Pošli súkromnú správu Pošli e-mail Ukáž webstránku autora MSN Messenger
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 14:14    Téma: Odpovedať s citátom

Myslíš [häv]. Žmurk Áno, aj to je príklad nesprávneho spodobovania znelej spoluhlásky na konci slova, aj keď najväčší problém konkrétne s týmto slovom majú Stredoslováci, kde vyslovujú správne po slovensky slová ako [spraw], [mraw], [najprw], [krw].

Tu v Bratislave, keďže sme tak blízko k Záhoriu, často ľudia už v slovenčine nesprávne hovoria namiesto vyššie uvedeného [najprf], [krf] atď.

Na čom však aj Bratislavčania v angličtine pravidelne stroskotávajú, je tretia osoba slovesa have, čiže slovo has. Väčšina Slovákov to vyslovuje [häs], aj keď správne má byť [häz].

Majlo
virtuóz(ka) fóra
virtuóz(ka) fóra

PríspevokZaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 18:33    Téma: Odpovedať s citátom

Miki napísal(a):
Trochu mimo temu, Majlo, nepise sa nahodou to tvoje "cos´" skor ´cause?
MIKI??...si nieco pila? Pardon Pardon Smiech Smiech
virtuóz(ka) fóra
virtuóz(ka) fóra

PríspevokZaslané: piatok, 2. marca 2007, 17:15    Téma: Odpovedať s citátom

Majlo napísal(a):
MIKI??...si nieco pila? Pardon Pardon Smiech Smiech

Otázka Sorry, ja len ze som videla iba ´cause, nie cos´. Aspon som sa dozvedela daco nove.

"School is practice for the future, and practice makes perfect, and nobody is perfect, so why practice?" Billie Joe Armstrong
Návrat hore
Alexander Avenarius
štamgast fóra
štamgast fóra

PríspevokZaslané: piatok, 2. marca 2007, 17:21    Téma: Odpovedať s citátom

citát:
iba ´cause, nie cos´

Tu je ďalší tip: dĺžne (´) namiesto apostrofov (') píšu iba amatéri. Vyplazený jazyk Apostrof sa na obvyklej slovenskej klávesnici píše cez pravé ALT tlačidlo a písmeno P. (Podobne, ako zavináč sa píše cez pravé ALT a V.)

Miki
virtuóz(ka) fóra
virtuóz(ka) fóra

PríspevokZaslané: piatok, 2. marca 2007, 17:26    Téma: Odpovedať s citátom

Ja viem, ale nikdy neviem, ako mam ten apostrof napisat. Snad to uz nezabudnem.

Návrat hore
Majlo
virtuóz(ka) fóra
virtuóz(ka) fóra

PríspevokZaslané: sobota, 3. marca 2007, 10:27    Téma: Odpovedať s citátom

Miki napísal(a):
Ja viem, ale nikdy neviem, ako mam ten apostrof napisat. Snad to uz nezabudnem.
Smiech nj......som si doteraz prehadzoval na anglicku klavesnicu
adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

Na fóre od: 27. 8. 2006
Príspevkov: 59
Reputácia: 286.8

PríspevokZaslané: sobota, 3. marca 2007, 11:23    Téma: Odpovedať s citátom

To s tými apostrofmi a výslovnosťou bolo poučné...v živote mi nikto (ani angličtinárka) ohľadom výslovnosti neprehovoril do dušeÚsmev
Majlo
virtuóz(ka) fóra
virtuóz(ka) fóra

PríspevokZaslané: sobota, 3. marca 2007, 20:14    Téma: Odpovedať s citátom

NO_REMORSE napísal(a):
To s tými apostrofmi a výslovnosťou bolo poučné...v živote mi nikto (ani angličtinárka) ohľadom výslovnosti neprehovoril do dušeÚsmev

a koho mate na anglinu?

adept(ka) fóra
adept(ka) fóra

Na fóre od: 27. 8. 2006
Príspevkov: 59
Reputácia: 286.8

PríspevokZaslané: sobota, 3. marca 2007, 20:59    Téma: Odpovedať s citátom

Botúrovú...
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Fórum vdp.sk -> Archív -> IX.B (2006/7) Časy sú uvádzané v GMT +2 hodiny
Choď na stránku Predošlá  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15  Ďalšia
Strana 7 z 15

Prejdi na:  
Nemôžeš tu založiť novú tému
Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede
Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky
Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky
Nemôžeš v tomto fóre hlasovať
Môžeš zasielať prílohy
Môžeš sťahovať prílohy

SwiftBlue Theme created by BitByBit