|
Spojená škola sv. Vincenta de Paul (Bratislava-Ružinov, Slovensko / Slovakia) – Diskusné fórum / Návrat na homepage
|
| Zobraziť predošlú tému :: Zobraziť ďalšiu tému |
| Autor |
Príspevok |
Majlo virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 3. 12. 2006 Príspevkov: 624 Bydlisko: Under the bridge Reputácia: 387   Hlasovania: 3
|
Zaslané: streda, 28. februára 2007, 20:06 Téma: |
|
|
| Miki napísal(a): | Tak ja nahodim novu temu. Bude vam smutno, ked sa vsetci rozprchneme na ine skoly?  | nefim......asi jooo.......ale ja sa nerozprchnem asi........sak co....mam to tu za domom  _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
Miki virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 18. 5. 2006 Príspevkov: 553
Reputácia: 350.1   Hlasovania: 2
|
Zaslané: streda, 28. februára 2007, 20:16 Téma: |
|
|
Trochu mimo temu, Majlo, nepise sa nahodou to tvoje "cos´" skor ´cause? _________________ Mačkodlak
"School is practice for the future, and practice makes perfect, and nobody is perfect, so why practice?" Billie Joe Armstrong
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Alexander Avenarius štamgast fóra

Na fóre od: 27. 5. 2006 Príspevkov: 122 Bydlisko: 15 min. od školy Reputácia: 644.1   Hlasovania: 1
|
Zaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 1:18 Téma: Apostrofy a slovenský prízvuk v angličtine |
|
|
| Miki napísal(a): | | nepise sa nahodou to tvoje "cos´" skor ´cause? |
Ak sa k tomu môže pritmoliť angličtinár...
'Cos je bežná neformálna skratka slova because, tak ako trebárs till je skratka z until alebo wanna je skratka z want to a gonna je skratka z going to.
Pravdaže, 'cause je takisto skratka z because, ale nie až tak ukrutne krátka ako 'cos.
Pre priaznivcov gýčovitých vyznaní lásky som na ilustráciu vygooglil slovné spojenie 'cos I love you. 24 a pol tisíca výskytov nie je práve málo.
Pokiaľ ide o apostrof ('), pravidlo je také, že apostrof vždy zastupuje vynechané písmeno, prípadne písmená.
Preto napríklad rock'n'roll = rock and roll, čiže prvý apostrof zastupuje vynechané písmeno a a druhý apostrof zastupuje vynechané písmeno d. V skrátenom isn't (= is not) zastupuje apostrof vynechané písmeno o. A tak ďalej.
Keď sa pozrieme na cos a porovnáme ho s celým slovom, čiže s because, tak vidíme, že boli z neho useknuté písmená aj na začiatku (be-), aj na konci (-e).
Čiže ak by sme mali prísne dodržať pravidlo, mal by sa apostrof písať aj na začiatku, aj na konci, takto: 'cos'.
To by však vyzeralo veľmi čudne a preto sa väčšinou apostrof v tomto slove píše iba tam, kde bolo z pôvodného slova useknutých viac písmen, čiže na začiatku. Majlo by si teda mal signatúru opraviť takto: 'cos.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Výslovnosť tohto slova je, mimochodom, [koz] alebo [bikóz], nie [kos] alebo [bikós]. Prvá vec, ktorú sa musí Slovák naučiť, ak nechce mať v angličtine slovenský prízvuk, je prestať spodobovať znelé spoluhlásky na konci slov. Žiaľ, výslovnosť sa vo výučbe cudzích jazykov na slovenských školách zanedbáva a preto má v angličtine väčšina Slovákov (aj takých, ktorí si o sebe namýšľajú, že sú v angličtine fenomenálni) slovenský prízvuk: lebo spodobujú znelé spoluhlásky na konci slov.
Všimnite si, koľko Slovákov hovorí chybne [dok] namiesto správneho [dog] v slove dog; chybne [lárč] namiesto správneho [lárdž] v slove large; chybne [äs] namiesto správneho [äz] v slove as (lebo to prvé je ass = somár alebo zadok ). A tak ďalej, a tak ďalej. Slováci v angličtine spravidla zle vyslovujú prakticky všetky slová, ktoré sa končia na znelú spoluhlásku – žiaľ, takých slov sú v angličtine desaťtisíce. A práve odtiaľ pochádza silný slovenský (slovanský) prízvuk v angličtine.
Na záver 2 klasiky, ktoré v angličtine zle vyslovuje 99% percent Slovákov: chybne [is] namiesto správneho [iz] v slove is; a chybne [of] namiesto správneho [ov] v slove of. Keď totiž Slovák povie [of], to vôbec nie je slovo of, ale už celkom iná predložka: off.
Práve takýmito vecami Slovák prezrádza svoj slovanský (východoeurópsky) prízvuk v angličtine. Ain't that so, Mr. Priščák?
Koniec polnočného jazykového okienka, and may you all enjoy a good night's sleep  _________________ avenarius@vdp.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
adam3313 harcovník(-čka) fóra

Na fóre od: 19. 9. 2006 Príspevkov: 360 Bydlisko: Right Next Door To Hell Reputácia: 400   Hlasovania: 4
|
Zaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 12:35 Téma: |
|
|
Pan Avenarius ma pravdu. Svojho slovenskeho prizvuku sa ale clovek nezbavi ani keby niekolko rokov nepretrzite zil v anglicku alebo v USA.
A druha vec je, ze je taktiez tazke porozumiet roznym prizvukom, ktore maju v anglicku. Napriklad takemu typickemu Skotovi je dost obtiazne rozumiet uplne vsetko
Anglicania nam niekedy nerozumeju, lebo hovorime inym prizvukom. To je to iste, ako ked prijide nejaky cudzinec na Slovensko a snazi sa hovorit po Slovensky. Tiez mu bude velmi tazko rozumiet a niekedy budeme len nechapavo kukat. A takisto na nas niekedy pozeraju anglicania ked mi nieco povieme s tym nasim slovenskym prizvukom. _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |

Na fóre od: 27. 5. 2006 Príspevkov: 122 Bydlisko: 15 min. od školy Reputácia: 644.1   Hlasovania: 1
|
Zaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 13:07 Téma: |
|
|
| adam3313 napísal(a): | | Svojho slovenskeho prizvuku sa ale clovek nezbavi ani keby niekolko rokov nepretrzite zil v anglicku alebo v USA. |
Sú výnimky, ktorým sa to podarí.
Ale to nemá byť cieľom: byť dokonalý, stopercentný. Cieľom má byť snažiť sa neustále zlepšovať, smerovať k tej dokonalosti a stopercentnosti, aj keď možno ide o nedosiahnuteľný cieľ.
Chcel som len zdôrazniť, že otázka správnej výslovnosti je vo výučbe cudzích jazykov na našich školách podceňovaná. Keby žiakov už na základných a stredných školách upozorňovali, že goes sa nemá čítať [gous], ale [gouz], tak by sa Slováci ľahšie zbavili zlozvyku spodobovať znelé spoluhlásky na konci anglických slov. Vďaka tomu by potom Slováci vo všeobecnosti mali v angličtine menej výrazný východoeurópsky prízvuk, než majú teraz. _________________ avenarius@vdp.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
adam3313 harcovník(-čka) fóra

Na fóre od: 19. 9. 2006 Príspevkov: 360 Bydlisko: Right Next Door To Hell Reputácia: 400   Hlasovania: 4
|
Zaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 14:03 Téma: |
|
|
Musim ale podoktnut, ze v tomto bola velmi dobra p. uc. Mrockova.
Vzdycky nam napriklad sugerovala do hlavy, ze have sa nevyslovuje [hew] ale [hev]. A napriek tomu to vacsina triedy tak vyslovovala...
Ostatne ucitelky anglictiny na nasej skole moc nepoznam, takze nemozem nic hovorit, ale ja som dostal velmi dobru vyucbu od p. uc. Mrockovej  _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 14:14 Téma: |
|
|
Myslíš [häv]. Áno, aj to je príklad nesprávneho spodobovania znelej spoluhlásky na konci slova, aj keď najväčší problém konkrétne s týmto slovom majú Stredoslováci, kde vyslovujú správne po slovensky slová ako [spraw], [mraw], [najprw], [krw].
Tu v Bratislave, keďže sme tak blízko k Záhoriu, často ľudia už v slovenčine nesprávne hovoria namiesto vyššie uvedeného [najprf], [krf] atď.
Na čom však aj Bratislavčania v angličtine pravidelne stroskotávajú, je tretia osoba slovesa have, čiže slovo has. Väčšina Slovákov to vyslovuje [häs], aj keď správne má byť [häz]. _________________ avenarius@vdp.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Majlo virtuóz(ka) fóra

Na fóre od: 3. 12. 2006 Príspevkov: 624 Bydlisko: Under the bridge Reputácia: 387   Hlasovania: 3
|
Zaslané: štvrtok, 1. marca 2007, 18:33 Téma: |
|
|
| Miki napísal(a): | | Trochu mimo temu, Majlo, nepise sa nahodou to tvoje "cos´" skor ´cause? | MIKI??...si nieco pila?  _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
Miki virtuóz(ka) fóra

|
Zaslané: piatok, 2. marca 2007, 17:15 Téma: |
|
|
| Majlo napísal(a): | MIKI??...si nieco pila?  |
Sorry, ja len ze som videla iba ´cause, nie cos´. Aspon som sa dozvedela daco nove. _________________ Mačkodlak
"School is practice for the future, and practice makes perfect, and nobody is perfect, so why practice?" Billie Joe Armstrong
|
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslané: piatok, 2. marca 2007, 17:21 Téma: |
|
|
| citát: | | iba ´cause, nie cos´ |
Tu je ďalší tip: dĺžne (´) namiesto apostrofov (') píšu iba amatéri. Apostrof sa na obvyklej slovenskej klávesnici píše cez pravé ALT tlačidlo a písmeno P. (Podobne, ako zavináč sa píše cez pravé ALT a V.) _________________ avenarius@vdp.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Miki virtuóz(ka) fóra

|
Zaslané: piatok, 2. marca 2007, 17:26 Téma: |
|
|
Ja viem, ale nikdy neviem, ako mam ten apostrof napisat. Snad to uz nezabudnem. _________________ Mačkodlak
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Majlo virtuóz(ka) fóra

|
Zaslané: sobota, 3. marca 2007, 10:27 Téma: |
|
|
| Miki napísal(a): | | Ja viem, ale nikdy neviem, ako mam ten apostrof napisat. Snad to uz nezabudnem. | nj......som si doteraz prehadzoval na anglicku klavesnicu _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
NO_REMORSE adept(ka) fóra

Na fóre od: 27. 8. 2006 Príspevkov: 59 Bydlisko: daj pokoj :P Reputácia: 286.8   Hlasovania: 2
|
Zaslané: sobota, 3. marca 2007, 11:23 Téma: |
|
|
To s tými apostrofmi a výslovnosťou bolo poučné...v živote mi nikto (ani angličtinárka) ohľadom výslovnosti neprehovoril do duše _________________ Kill the atheist for their body parts!!! |
|
| Návrat hore |
|
 |
Majlo virtuóz(ka) fóra

|
Zaslané: sobota, 3. marca 2007, 20:14 Téma: |
|
|
| NO_REMORSE napísal(a): | To s tými apostrofmi a výslovnosťou bolo poučné...v živote mi nikto (ani angličtinárka) ohľadom výslovnosti neprehovoril do duše |
a koho mate na anglinu? _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
NO_REMORSE adept(ka) fóra

Na fóre od: 27. 8. 2006 Príspevkov: 59 Bydlisko: daj pokoj :P Reputácia: 286.8   Hlasovania: 2
|
Zaslané: sobota, 3. marca 2007, 20:59 Téma: |
|
|
Botúrovú... _________________ Kill the atheist for their body parts!!! |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžeš tu založiť novú tému Nemôžeš do tohto fóra posielať odpovede Nemôžeš tu upravovať svoje príspevky Nemôžeš tu vymazať svoje príspevky Nemôžeš v tomto fóre hlasovať Môžeš zasielať prílohy Môžeš sťahovať prílohy
|
|